Turnu Severin: Părăsite odinioară, satele din zona muntoasă a Mehedinţiului revin la viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul unei zile de sâmbătă sau duminică, în muzeu nu intră nici 10 persoane deşi acesta este unul din Casele şi terenurile din zona de munte a judeţului sunt tot mai căutate de mehedinţeni. La Cireşu, locul în care va funcţiona sediul Platoului Geoparcul mehedinţi, nu mai sunt case de vânzare, iar terenurile se vând precum pâinea caldă.  

Curios, deşi te-ai aştepta să fie depopulate şi îmbătrânite, în satele din nordul judeţului Mehedinţi, efectul este total invers. La prima vedere, asul din maneca localităţilor aflate în Platoul Geoparcul Mehedinţi este turismul, pentru că sunt situate într-o  zonă extrem de pitorească, cu un peisaj fascinant, dar şi cu un relief carstic. Un astfel de exemplu este localitatea Cireşu. Până nu demult, un sat cu multe case părăsite şi un teren de care oamenii nu erau foarte interesaţi, localitatea a devenit acum una pe care oamenii pun preţ. O demonstrează faptul că în ultima perioadă, tot mai mulţi mehedinţeni vin aici să cumpere case. „Dacă Dumnezeu ne ajută să se facă măcar un drum la Cireşu, atunci am fi fericiţi. Sunt foarte mulţi oameni care vin, chiar şi pentru prima dată în Cireşu, şi vor să cumpere teren. Pot să vă spun că în Cireşu, nu mai sunt case de vânzare. Ceea ce-i determină să vină la noi este aşezarea geografică. Avem o zonă frumoasă”, susţine primarul comunei, Doru Ţîrlui.

În sat, predomină tinerii


În comparaţie cu terenurile din Clisura Dunării, unde metrul pătrat de teren depăşeşte 50-60 de euro, la Cireşu, pentru 5.000 mp de teren, un cumpărător plăteşte în jur de 40.000 lei. Este un preţ mic, dar mult mai mare în comparaţie cu preţurile practicate în urmă cu doi, trei ani, când oamenii părăseau localitatea şi nu veneau la sat, aşa cum se întâmplă acum. Mai mult decât atât, de la o populaţie îmbătrânită, satul a devenit acum unul în care tinerii predomină. „În comuna noastră, trăiesc circa 1.000 de persoane, iar media de vârstă este între 30 şi 50 de ani”, ne mai spune primarul Ţîrlui.  

Turiştii sunt  atraşi de varniţe, cuptoarele dacice, dar şi de peisaj


Comuna Cireşu este situată în partea de nord-vest a judeţului Mehedinţi. Zona prezintă un relief predominant deluros cu formaţiuni carstice, cu poieni şi lunci străbătute de râurile Bahna şi Topolniţa. Regimul climateric este de tip temperat, cu influenţe mediteraneene, cu o temperatură medie anuală de 8-9 grade C.

 Principalele atracţii turistice sunt complexul carstic "Topolniţa-Epuran"(Peştera Topolniţa şi Peştera Epuran), Cuptoarele Dacice de topit fierul, formaţiunea naturală Cocoşul de Munte, morile de apă, dar şi fostele varniţe. Despre acestea din urmă, primarul Doru Ţîrlui ne-a declarat că se intenţionează introducerea lor în circutul muzeal. „Ne gândim să le folosim ca muzeu, pentru că nu mai face nimeni var, din cauza faptului că nu mai sunt cumpărători”, a precizat edilul şef.    
Comuna, a cărei suprafaţă este de 5.292 ha km², în componenţă patru sate: Bunoaica, Cireşu, Jupâneşti şi Negruşa.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite