Mehedințiul, locul 14 pe țară la salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Județul din sud-vestul țării „bate” la salarii alte 28 de județe, iar în Oltenia se situează pe locul 3, peste Olt și Vâlcea, dar în spatele Doljului și Gorjului. Autoritățile explică fenomenul prin investițiile majore din zonă, dar și prin creșterea economiei, cauzată de apariția pe piață a  unor mari retaileri.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză(CNP), în topul pe țară al veniturilor obținute din salarii, Mehedințiul se situează pe locul 14, cu un salariu mediu de 1.383 de lei.

Poziția suprinzător de ridicată pe care o ocupă Mehedințiul în topul național vine în ciuda unei rate a șomajului mult peste media țării și pe fondul prăbușirii unor titani ai industriei precum Celrom, Meva sau Șantierul Naval.

Viceprimarul din Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, explică această situație.

„S-au adus foarte mulți bani în județ, în mai multe domenii de activitate și asta se simte și în salariile populației. În plus, investițiile de anvergură pe care le desfășurăm sunt executate cu firme din Mehedinți, astfel că banii rămân în județ. Este vorba și despre apariția celor două hypermarketuri, care ajută la creșterea economiei”, explică Mircea Grosu.

Viceprimarul se declară mulțumit de locul ocupat de județ și spune că salariul mediu va continua să crească în următorii ani.

„Sunt și multe probleme cu fabrici de tradiție din județ care și-au închis porțile, astfel că nu poți fi fericit pe deplin, dar pot spune că am fost foarte mulțumit când am văzut clasamentul. Este o creștere spectaculoasă, mai ales că noi venim de jos. În următorii doi ani, avem investiții de circa 60 de milioane de euro, bani care vor continua să atragă alți bani”, completează Mircea Grosu.

Și șomajul este în scădere
Severinenii sunt împărțiți când vine vorba despre veniturile lunare.

„Am un venit mediu, dar vă rog să mă credeți că nu mă descurc. Nu sunt nemulțumit de banii pe care îi câștig, cât sunt nemulțumit de prețurile indecente pe care le vezi la tot pasul”, ne-a spus Octavian Badea, funcționar bancar.

„Banii îmi ajung atât timp cât nu fac excese, așa că sunt mulțumit și nu prea. Știți cum e, fiecare își dorește mai mult. Oricum, am auzit de acest clasament și m-am mirat de poziția pe care o ocupă județul nostru. E una mai bună decât mă așteptam”, spune și Mihai Clădescu, IT-ist.

În Mehedinți și rata șomajului este în scădere semnificativă. De la 10,33% cât s-a înregistrat în luna februarie, pentru martie procentul este de 9,43%, cu 0,9% mai puțin.

„Un număr de 794 de oameni s-au încadrat în muncă în luna martie, iar un alt motiv pentru această scădere ar fi și faptul că circa 1000 de șomeri au ieșit din indemnizație”, ne-a spus Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinți.

Cu toate astea, în momentul de față există, în Mehedinți, un număr de 11.741 de șomeri, iar la sfârșitul lunii ianuarie erau înregistrați circa 40.000 de salariați.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite