Turnu Severin: Crește rata șomajului în Mehedinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Crește rata șomajului în Mehedinți
Turnu Severin: Crește rata șomajului în Mehedinți

În luna august, șomajul ar putea depăși pragul de 11%. Reduceri masive de personal, societăți fără bani și o piață a locurilor de muncă aproape pustie. Acestea sunt coordonatele sumbre ale economiei mehedințene.

Criza economică lovește puternic în societățile comerciale și implicit în populație. Din ce în ce mai multe companii, mai mari sau mai mici, demarează procedurile de reducere a personalului. Cauza principală este diminuarea profitului acestor firme, care au ajuns să funcționeze în pierdere.

Printre măsurile iminente, menite să limiteze pierderile se află și disponibilizările, al căror număr crește de la lună la lună. Pentru perioada următoare, doar companiile mari, gen fabrica de celuloză și hârtie Celrom, uzina de vagoane Meva, fabrica de confecții Grivas sau șantierul naval Severnav anunță, însumat, aproape 1500 de disponibilizări. Acestora li se vor aduga alți 500-600 de salariați ai unor firme mai mici, care vor rămâne fără locuri de muncă.

Procentaj alarmant

Dacă în luna iunie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mehedinți(AJOFM), anunța o rată a șomajului de 10,33%, în luna iulie aceasta a stagnat, iar în luna august se anunță o creștere cuprinsă între 0,60% și 0,80%. Astfel, procentul șomerilor din județ ar putea ajunge la cote alarmante, care ar depăși pragul de 11%. Cele mai afectate par a fi fabricile, domeniul producției, industria textilă sau vânzările cu amănuntul.

Soluții puține

Pe acest fond nesănătos pentru orice economie, pe piața muncii, cererea este îngrijorător mai mare decât oferta. Astfel, cei peste 13000 de șomeri declarați au la dispoziție doar 20 de posturi libere, scoase pe piață de AJOFM în luna precedentă. „Sunt extrem de puține locuri de muncă pe piață, nu avem unde să îi plasăm pe toți cei înscriși la noi, dar facem tot posibilul pentru a găsi soluții. Una din ele este organizarea unor cursuri de formare profesională. Deja vin la noi cu dosarele, oamenii care au fost diponibilizați și tinerii absolvenți. O să încercăm să-i ajutăm pe toți”, ne-a declarat Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinți. În momentul de față, Mehedințiul este în topul județelor care înregistrează o rată a șomajului extrem de mare.

Societăți care urmează să disponibilizeze salariați

Următoarele luni vor aduce noi reduceri de personal. Printre societățile care vor efectua disponibilizări se numără Exploatare Portuară Drobeta -60 de persoane, Unicons SA -46 de persoane sau Galvano Tehnica Șimian -20 de persoane.  De asemenea, Societatea Națională a Lignitului Oltenia se va dispensa de 50 de angajați, iar Romsilva, de 20. Toate disponibilizările sunt anunțate pentru lunile iulie și august.

Cursuri de recalificare

Ca soluții la explozia ratei șomajului, AJOFM Mehedinți organizează cursuri de calificare și recalificare, în meseriile de bucatar, coafor, comunicare in limba engleza, dulgher-timplar-parchetar, lucrator in comert, lucrator in cresterea animalelor, operator introducere, validare si prelucrare date si zidar-pietrar-tencuitor.
In perioada 01.01.2009 - 30.06.2009, un numar de 419 persoane ( 284 femei ), din care 326 someri ( 215 femei ) au absolvit aceste forme de invatamint, fiind incadrate in munca ( sau au obtinut cerfificate de producator agricol ) 238 persoane, din care 123 femei.

Și totuși se poate

În ciuda faptului că economia județului nu este una tocmai sănătoasă, există societăți comerciale foarte active din punct de vedere financiar, care echilibrează balanța pe piața mehedințeană. Cel mai profitabil domeniu pare a fi cel al alimentației. De asemenea, în ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe baruri și terase, care nu numai că nu au probleme financiare, dar creează și locuri de muncă.

„Am investit aproximativ 100.000 de euro și avem în acest moment 10 angajați”, ne-a spus Gabi Orleanu, administratorul unei terase proaspăt deschise. Paradoxal, pe fondul crizei evidente traversată în special de inteprinderile mari, afacerile mici și mijlocii cunosc o perioadă fertilă. Totuși, locurile de muncă oferite de firmele mici sunt insignifiante în raport cu nevoile județului. Fabricile, marile inteprinderi acoperă peste 70% din piața muncii, fapt ce explică rata mare a șomajului. Cât timp acești mari jucători ai pieței sunt în dificultate, tot mai mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă. Cu toate astea, consumabilele și firmele mici și mijlocii arată că se poate și mențin economia județului relativ echilibrată.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite