Turnu Severin: Mehedințenii caută cursurile de calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Mehedințenii caută cursurile de calificare
Turnu Severin: Mehedințenii caută cursurile de calificare

Fenomenul apare ca o soluție pentru rata uriașă a șomajului. Firmele care oferă educație alternativă au o gamă variată de cursuri, în special în orașe cu o rată mare a șomajului, precum Severinul. Oamenii se pot califica, recalifica și specializa în diferite domenii.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM) a calculat, pentru județul Mehedinți, o rată a șomajului de 11,2%. Asta înseamnă că peste 30.000 de oameni din județ, nu au în acest moment un loc de muncă. Procentul este calculat pentru luna iulie a anului în curs, iar Mehedințiul este pe primul loc în țară la acest capitol, alături de județul Vaslui. Cum investițiile se lasă așteptate, nici locurile de muncă nu se creează prea ușor. De pildă, pentru această perioadă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM), oferă doar 37 de locuri de muncă vacante, un număr insignifiant, în raport cu numărul de șomeri mehedințeni.

Cursurile de calificare sunt foarte căutate
Fenomenul șomajului reprezintă, în momentul de față, o nișă de piață pentru companiile care oferă cursuri de calificare. De altfel, oamenii consideră această soluție, drept un ajutor de nădejde. „M-am înscris la 3 cursuri în același timp, fac și tâmplărie și cursuri de electrician și învăț să folosesc și calculatorul. N-am ce face, decât să nu mă angajeze nimeni, mai bine bag niște bani în cursurile astea și poate voi găsi mai repede un loc de muncă”, ne-a spus Grigore Matei, un viitor cursant. Cursurile sunt din ce în ce mai căutate, astfel că cei care le oferă își diversifică oferta. AJOFM pune la dispoziția doritorilor cursuri de limba engleză, operare date sau zidărie, dar cererea e atât de mare, încât companiile private care se ocupă cu educația alternativă, își fac și ele locul pe piață.

Și cei care au loc de muncă, apelează la cursuri
De frică să nu își piardă locul de muncă, unii angajați recurg și ei la aceste cursuri. „Nu vreau să-mi pierd locul de muncă. Pe criza asta, cine știe cui îi mai vine să facă niște concedieri și nu vreau să fiu eu cel dat afară. Așa că după servici, mă duc la cursuri de specializare. Cheltui și timp și bani, dar măcar așa sunt ceva mai sigur pe mine și pe slujba mea”, ne-a spus Aurel Roșu, care lucrează ca instalator. De altfel, pentru o acoperire cât mai mare, firmele oferă atât cursuri de calificare, cât și de recalificare sau specializare, la absolvirea cărora, cursanții primesc diplome recunoscute în toată țara, dar și în Uniunea Europeană. Oamenii speră că aceste diplome vor fi calea prin care își vor găsi sau păstra, un loc de muncă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite