Manuela Prajea, dascălul care a uimit America: “Cine termina cu media 10, până în `90, în Liceul “Traian”, ajungea peste ani academician”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 12 ani, predă în liceul pe care l-a absolvit în 1986, la secţia Matematică- Fizică. Are cel mai mare grad în învăţământul preuniversitar, fiind doctor în matematică şi se poate mândri cu peste 150 de probleme originale, publicate în cele mai importante reviste de specialitate la nivel naţional.

Manuela Prajea este profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian” din Drobeta Turnu Severin, o instituţie de învăţământ recunoscută ca fiind exigentă, iar luna trecută, a primit distincţia Claes Nobel, acordată chiar de familia care decernează cel mai prestigios premiu al lumii.

Absolventă a Facultăţii de Matematică la Universitatea de Vest din Timişoara, promoţia 1990, cu nota la licenţă 10,00, ea s-a remarcat, de-a lungul anilor, prin numeroasele rezultate obţinute, cu elevii săi, la olimpiadele naţionale şi internaţionale, numeroase articole la reviste de specialitate, activităţi extracurriculare cu elevii şi nu numai.

Cel mai cunoscut nume este olimpicul Ungureanu Andrei Bogdan, laureat al numeroaselor olimpiade internaţionale, anual medaliat cu aur, argint şi bronz, dar şi component al Lotului Naţional de Matematică, în fiecare an, în perioada 2001-2006.     

Este autorul-coautorul mai multor manuale şi auxiliare didactice de învăţământ, precum şi referent ştiinţific al multor lucrări. Şi-a lăsat, de asemenea, “amprenta” în numeroase publicaţii din străinătate şi se poate mândri cu peste 150 de probleme  originale publicate în cele mai importante reviste de specialitate la nivel naţional.

Problemele propuse de Manuela Prajea au fost apreciate ca atare de Comisia Naţională de Selecţie a subiectelor pentru Olimpiada Naţională de Matematică şi, în consecinţă, selectate pentru subiectele naţionale unice din perioada 2002-2008.

Din 2002,  este membru în Comisia Centrală a Olimpiadei Naţionale de Matematică începând din 2002 şi până în prezent, dar şi în Comisia Centrală în vederea selectării lotului lărgit de juniori al României, participant la Olimpiada Balcanică de Matematică, din 2006.

A obţinut, de asemenea, numeroase distincţii a nivel naţional. Dintre acestea, amintim Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Cavaler, acordat de preşedintele Ion Iliescu, precum şi numeroase diplome de excelenţă, dar şi de merit, acordate- din 2004, încoace- de miniştrii Educaţiei şi Cercetării.


Aproape de elevii săi

În fiecare an, cel puţin trei elevi formaţi la clasele sale au fost acceptaţi la marile universităţi din America. “În clasa a zecea fiind, m-a încurajat să accept şi această aventură. Era un schimb cultural între cele două licee, al nostru şi un liceu public american. Am primit o bursă pentru a studia clasa a zecea acolo, la un liceu american. Primisem propunerea să fac acolo şi ultimii doi ani de liceu, dar nu mi-am putut imagina să termin liceul fără numele gloriosului Colegiu Naţional Traian pe diplomă”, adaugă Alina Popescu, studentă acum, în anul III, la Harvard.

Reprezentativ pentru activitatea dascălului în acest an este înfiinţarea/ administrarea unui site/blog/platformă de chat- de matematică şi nu numai- foarte util în sprijinirea performanţei şcolare, dar şi în dezvoltarea unei adevărate comunităţi- elevi, foşti elevi, părinţi.

Alina Popescu (stânga), alături de profesorul care i-a marcat existenţa (Foto jos)

image


În patru ani, îi trec prin mână 500 de copii
Pe lângă exigenţa ce o caracterizează, Manuela Prajea este văzută de elevi drept un profesor model, dar şi un prieten. Îi face, de altfel, plăcere să fie aproape de copii.

“Pe un ciclu de patru ani, îmi pun amprenta, ca dascăl, dar şi ca om, asupra a 500 de elevi, aproximativ. Şi în aceşti patru ani, având şi ore multe pe săptămână cu ei- îi vezi în fiecare zi la ora de matematică, plus că mai sunt şi orele de dirigenţie- chiar se creează o relaţie. Până la urmă eşti un prieten, un părinte oarecum pentru copii, eşti un model.

Copiii la vârstă foarte mică- şi, mă uit şi la cei de liceu- simt nevoia de oameni în care să aibă încredere, de oameni pe care să-i admire. Nu sunt nici eu perfectă, dar am încercat întotdeauna să-i învăţ ceea ce este corect să facă, în societate, să le arăt calea civilizată şi cinstită pe care ar trebui să-o aleagă”, ne spune dascălul. 

image


Foarte mulţi din foştii săi elevi au ajuns pe funcţii foarte bune în ţară. A avut însă şi elevi care au ajuns studenţi ai unor universităţi de prestigiu din lume. “După 2000, când a început exodul tinerilor afară, au plecat mulţi. Alina Popescu, de exemplu, care este la Harvard, Ungureanu Andrei, student la Princeton, Elena Calianu, care a rămas şi ea în Statele Unite, dar mulţi au ales Anglia şi, în general, Europa. Nu-i uşor să pleci, trebuie să fii foarte, foarte bun”, conchide Manuela Prajea.  

"Cine termina cu 10 liceul înainte de `90, ajungea academician
"
Întrebat dacă se mai poate face performanţă în România, dascălul răspunde afirmativ, însă recunoaşte că în ceea ce priveşte cantitatea nu stăm prea bine. “Da. Mai sunt copii. Nu se face la nivel de masă, dar punctual şi periodic, da. În general, în fiecare serie vin câte doi, trei copii foarte buni, cu care poţi merge la naţională, care sunt interesaţi de performanţă. Şi ei, şi părinţii (…) La Liceul “Traian”, până în 1990, cine termina cu media 10, ajungea, peste ani, academician. Acum, dacă deschizi cataloagele cam plouă cu nota maximă. Este o inflaţie de note”, adaugă profesorul.

Colegiului Naţional “Traian” din Severin este liceul care a dat naştere multor personalităţi, aici fiind crescuţi nu mai puţin de 10 academicieni şi şaşe miniştri, doi dintre ei fiind foştii miniştri ai Educaţiei şi Apărării, Ecaterina Andronescu şi respectiv Mihai Stănişoară.

Cel puţin zece elevi din acest liceu sunt admişi, anual, la universităţi de prestigiu din lume.

Citeşte şi Profesoara care a uimit America

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite