Mădălina Dumitrana, mămica de la grădiniţă pentru 26 de suflete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este educatoare la grupa pregătitoare din cadrul Şcolii numărul 8, din Turnu-Severin şi susţine că se simte cel mai bine în mijlocul preşcolarilor, pe care îi consideră proprii săi copii.

Familia ocupă cel mai important loc în viaţa ei. ,,Pentru băieţel sunt atât educatoare, cât şi mămică, dar fără a amesteca cele două roluri, la grădiniţă el spunându-mi doamna educatoare. Cred că fetiţa îmi va călca pe urme. Soţul este director de imagine al radio- televiziunii Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Mai are o soră, cu trei ani mai mică, care este medic neurolog.

Spre deosebire de sora sa, Mădălina şi-a dorit de mică să devină dascăl având-o ca model pe mama ei. ,, Mama a fost  învăţătoarea mea în clasele I-IV, dar asta nu a însemnat că făcea diferenţe între mine şi colegii mei, dimpotrivă, era exigentă cu noi toţi.”

Şcoala a înnobilat-o ca om
Chiar dacă anii au trecut, ea a rămas aceeaşi fată supusă, respectuoasă, uneori chiar timidă. ,,Pe la sfârţitul clasei a opta  eram din ce în ce mai sigură că vreau să urmez liceul pedagogic. Îmi plăceau foarte mult copiii, mama mă lua uneori cu ea la şcoală şi astfel, petrecând multe ore printre cei mici, îmi imaginam că eu sunt învăţătoarea”, ne-a mărturisit Mădălina.

Anii de liceu i-au oferit posibililtatea să acumuleze cunoştinţe despre viitoarea sa carieră de cadru didactic. ,,Cei cinci ani cât am studiat la Liceul pedagogic Ştefan Odobleja din Turnu-Severin au fost pentru mine, să spunem aşa, piatra de temelie a profesiei pe care mi-am ales-o. Totodată, practica pedagogică mi-a consolidat aceste cunoştinţe.”

Fire sensibilă şi romantică, a fost atrasă şi de lumea instrumentelor muzicale. ,,În cei cinci ani de liceu am cochetat cu chitara şi mi-ar fi plăcut să studiez şi mai mult acest instrument, dar familia şi cariera nu mi-au permis acoperindu-mi aproape tot timpul”

O carieră frumoasă
A absolvit Liceul Pedagogic în 1997 şi a predat timp de nouă ani, ca învăţătoare, la Şcoala numărul 9 şi Şcoala numărul 1, din Severin. După cei nouă ani a simţit nevoia de schimbare şi a decis să îşi îndrepte paşii spre activităţile cu prichindeii. A fost o provocare, dar ştia că se va descurca pentru că iubea copiii. ,, Nu mi-a fost uşor să mă adaptez pentru că profesia de educatoare este cu mult mai solicitantă, nu poate fi învăţată în şcoală, ci numai practicând-o devii un bun educator. Dacă iubeşti copiii şi îi înconjori cu multe activităţi astfel încât ei să nu se plictisească, reţeta este completă.”

Activităţile de la grădiniţă trebuie să fie atractive pentru copii şi să le capteze atenţia prin diverse metode. ,,Pentru ei eşti mămica de la grădiniţă. Rolul de educatoare este de a face cât mai uşoară trecerea de la mediul familial la cel şcolar deoarece mulţi copii se desprind greu de familie.”

Spirit competitiv şi creativ, îi place să se implice în cât mai mult activităţi. ,,Am desfăşurat activităţi extraşcolare, atât anul trecut, cât şi în 2011 : vizite în oraş şi judeţ, concursuri de dans, de reguli de circulaţie, de sănătate, prin acestea dezvoltându-le preşcolarilor spiritul de competiţie şi familiarizându-i cu activităţile care urmează să fie desfăşurate în şcoală”, a adăugat educatoarea. 

Colaborează la reviste de specialitate pentru preşcolari (Aripi de înger, Lumea copilăriei). Preşcolarii din grupa pregătitoare sunt încântaţi pentru că graţie eseurilor au obţinut diplome.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai optat pentru Facultatea de Psihologie?
M.D: ,,Am optat pentru Facultatea de Psihologie pentru că, în profesia de educator, trebuie să cunoşti psihicul omului şi pentru că am fost mereu atrasă de acest domeniu. A doua facultate ar fi Facultatea de Litere."
Unde te vezi peste 10 ani?
M.D : ,, Bineînţeles, tot aici, printre cei mici. Energia lor ajunge şi la mineşi asta îmi redă şi mie pofta de viaţă. Aş vrea cât mai multe activităţi în aer liber, noua programă permiţând acest lucru."


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite