Turnu Severin: Lucrările întârzie la staţia de epurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investiţie de 4,5 milioane de euro este pusă sub semnul întrebării. Este vorba de staţia de epurare a Severinului, care deversează, lunar, în Dunăre  60.000 metri cubi de apă reziduală.

Staţia de epurare ar trebui să fie terminate în septembrie 2010, însă lucrările sunt întârziate aproape două două luni. Constructorul se plânge că trebuia să primească până pe 12 octombrie toate proiectele şi amplasamentele. Mai sunt 10 luni până la finalizarea lucrărilor, din care patru de iarnă şi constructorul are temeri că nu le va putea finaliza. A organizat şantierul, a adus utilajele, dar nu poate lucre, iar pentru întârzieri dă vina pe beneficiar şi consultant.

“Suntem pe locul unde trebuia să demarăm nişte lucrări, de pe 12 octombrie când trebuia să primim amplasamentul. Nu am făcut nicio mişcare, pentru că amplasamentul nu e încă în posesia noastră. Suntem în mare dificultate şi cu stadiul de proiectare. Din cele 16 obiecte ce compun acest obiectiv, avem proiectele doar pentru cinci. Se pune întrebarea când vor veni şi celălalte, pentru că termenul este extrem de scurt”, ne-a declarat Viorel Bârceru, şeful de şantier al constructorului. Staţia de epurare are menirea de a se încadra în obligaţiile făcute de guvern Uniunii Europene în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu, urmând să reducă factorii de poluare a apelor ce deversează în Dunăre. 

Responsabilii dau vina unii pe alţii

Întârzierile sunt cauzate de nefinalizarea proiectelor, managerul de proiect crede că problema nu e atât de gravă. “Nu e o situaţie din care nu se poate ieşi. S-a ajuns în situaţia asta, cred eu, din considerentul că de multe ori se lasă pe mâine ce se poate face astăzi”, consideră Lucian Ursa, managerul de proiect.

Potrivit beneficiarului- firma de apă canal- de vină sunt consultantul şi constructorul. Una peste alta, întârzierile au apărut deoarece nu s-a trezit nimeni că inspecţia în construcţii nu acceptă un proiect făcut de o firmă străină. Aşa că a fost nevoie de o reproiectare.

"Consider că s-a făcut prea multă vâlvă pentru nimic. Faptul că o parte din documentaţie nu s-a predat, este vina consultantului şi a proiectantului dar, de partea cealaltă, nici lucrările şi documentele pe care trebuia să le prezinte constructorul n-au fost înaintate la timp. Este uşor să aruncăm vina unii pe alţii”, a precizat Ilie Pisoi, directorul general al societăţii de apă-canal.  
Totul se întâmplă într-un oraş care nu a avut niciodată staţie de epurare şi care deversează, lunar, direct în Dunăre, 60.000 mc de apă reziduală. Dacă investiţia nu e gata în septembrie anul viitor, UE va retrage banii.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite