Turnu Severin: Loredana Filimon, un psiholog pe unde radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana lucrează ca psiholog la un centru de plasament pentru copiii cu dizabilităţi, face voluntariat pentru copiii cu autism, moderează o emisiune radio şi publică articole de specialitate.

       Loredana s-a născut într-o familie iubitoare. A avut parte de o copilărie fericită alături de familie, de foarte mult timp petrecut împreuna cu familia, de concedii anuale alături de părinti, multe tabere, plăcerea oricarui copil. A absolvit Colegiul Naţional Traian în 2001, profil limbi străine, orientându-se pe viitor tot spre profil uman şi anume psihologia. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timişoara, specializarea Psihopedagogie Specială din dorinţa de a ajuta oamenii şi de a lucra cu copii.


Mama i-a fost exemplu
“Am fost inspirată în munca cu cei mici de mama mea,care a fost învăţătoare. În timpul facultăţii am îmbinat teoria cu practica, lucrând ca voluntar în cadrul centrelor pentru copiii cu dizabilităţi.Acest fapt m-a ajutat foarte mult mai târziu când am început activitatea cu copiii cu dizabilităţi.” spune Loredana
A urmat apoi în 2005 un master la psihologie “Metode şi tehnici de evaluare în psihologie” în Timişoara, în prezent fiind masterandă în anul II în cadrul masterului de “Prevenirea violenţei împotriva copilului în familie şi societate” coordonat de Prof . Ana Muntean, Universitatea de Vest din Timisoara.


Are mai multe colaborări
În prezent lucrează ca psiholog în cadrul centrului de plasament pentru copilul cu dizabilitati, dar este implicată în multe alte proiecte, unul dintre ele fiind în cadrul Asociaţiei Cordelia unde îşi desfăşoară activitatea ca şi psiholog voluntar în terapia cu copiii cu tulburări din spectrul autist. Are o colaborare şi cu un post de radio local, unde moderează o emisiune interactivă de consiliere, “Doctor Lore”, în fiecare duminică. De curând scrie rubrica  “Psihologul vă răspunde” într-un ziar local.”A fi psiholog nu înseamna numai munca din cabinet, unde stai si asculţi poveştile de viaţă ale oamenilor, problemele cu care ei ajung să se confrunte, înseamnă mai mult, înseamnă creativitate, multă muncă, dezvoltare personală dar în acelaşi timp şi o mare mulţumire sufletească.”, spune  Loredana.


” Mi-a venit în minte un pasaj ce ar trebui ca fiecare dintre noi să-l aplicăm în viaţă şi anume  faptul că oamenii se plictisesc de copilărie, se grăbesc să creas, iar apoi tânjesc iar să fie copii; că îşi pierd sănătatea pentru a face bani iar apoi îşi pierd banii pentru a-şi recăpăta sănătatea. Faptul că se gândesc cu timp la viitor şi uită prezentul, iar astfel nu trăiesc nici prezentul nici viitorul. “ încheie Loredana Filiomon, psihologul voluntar de la Cordelia.

Care sunt obiectivele tale pentru viitor?
“Am multe de realizat în activitatea mea cu copiii cu dizabilităţi şi cu familiile acestora, dar îmi doresc în acelaşi timp să apară şi un copil în familia mea.”

Cât de mult poate ajuta un psiholog o persoana aflată în impas?
“Un psiholog nu deţine adevărul absolut, nu-ţi impune ce ar trebui să faci şi nici nu poate face nimic în locul tău, ci te ascultă, te îndrumă, te ajută, te susţine, în final decizia de a urma o cale sau alta îţi aparţine în totalitate. Psihologul este doar un partener de drum.”

Ce-i place:
“Călătoriile, îmi place munca alături de copii şi de familiile acestora, ei îmi dau feedback-ul necesar atunci când văd un zâmbet pe faţa lor sau când au lacrimi de fericire.”


Ce nu-i place:
“Nu îmi place atunci când nu am independenţa totală  în luarea deciziilor şi când mă confrunt cu anumite bariere din partea oamenilor.”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite