Loredana Vişan, violonista care a obţinut premii încă din clasa a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana studiază câte cinci ore zilnic
Loredana studiază câte cinci ore zilnic

Fire sensibilă şi profundă, îşi doreşte cu ardoare să ajungă cunoscută şi să le aducă oamenilor bucurii prin muzica sa.

Loredana moşteneşte simţul artistic al mamei sale. Mama a studiat pianul şi a fost absolventă a Facultăţii de Muzică.

,,Aveam şase ani şi atunci mama mi-a adus pentru prima dată o vioară”, îşi aminteşte Loredana. De atunci totul este istorie. Studiază de zece ani vioara şi spune că încă nu i- a aflat toate tainele. Este un instrument dificil de studiat, dar în acelaşi timp extrem de frumos.

Văzând că fetiţei lor îi place vioara, părinţii au îndrumat-o să studieze acest instrument. Astfel, Loredana a fost înscrisă în clasa întâi la Liceul de Artă I.Şt. Paulian.

Practic din clasa întâi şi până în clasa a zecea nu a încetat nicio clipă să studieze vioara. Profesorul ei de muzică, Ionel Ioniţă, a fost cel care a învăţat-o primele note muzicale şi a făcut-o să înteleagă cât de fascinant este studiul viorii.

,, Vioara m-a fascinat mai mult decât oricare alt instrument. Pentru mine aceasta este regina instrumentelor”, spune Loredana. ,, Sincer, prima oară când am auzit că scârţăie am fost descurajată. Dar, în timp, am învăţat multe lucruri despre tehnica viorii şi am început să am şi satisfacţii”, afirmă violonista.

În clasa a treia a participat pentru prima oară la o competiţie, la care a obţinut locul al doilea.,, A fost vorba despre olimpiada de interpretare instrumentală, faza zonală, desfăşurată la Slatina.”

Au urmat participări anuale la alte olimpiade de muzică, de la Timişoara, Cluj, Târgu-Jiu, etc., de unde s-a întors mereu cu premii, în clasa a şaptea reuşind să obţină locul întâi.

Nici festivalurile de gen nu au trecut neobservate. ,,În clasa a şasea am participat la Festivalul Mozart, unde am luat diploma de excelenţă.” Gradat, timpul alocat studiului viorii a crescut de la o oră la cinci, şase ore zilnic.

În liceu, în clasa a noua, a avut bucuria să urce pe scenă alături de Orchestra Teatrului Liric din Craiova.

Anul acesta în luna aprilie, a mers la Cluj, unde a avut loc olimpiada naţională de interpretare şi studii teoretice.,, A fost dificil, toţi contracandidaţii mei au fost foarte bine pregătiţi, pot spune că, deşi nu m-am clasat printre primii, pentru mine a fost un adevărat impact cultural. M-am întors şi mai motivată susţine Loredana.

Părinţii i-au fost alături mereu, şi în urmă cu patru ani dorinţa de a avea propria vioară i s-a îndeplinit.

Merge să studieze la București

Din luna februarie a acestui an merge la Bucureşti, o dată la două săptămâni, pentru a lua lecţii de vioară de la profesorul universitar Octavian Raţiu. Profesorul universitar joacă un rol important în evoluţia pe plan muzical a Loredanei, dar asta nu înseamnă că profesorul de la Liceul de Artă este uitat.

,,Pentru mine, va rămâne un model, şi îi sunt recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine.”

Pentru a ajunge la București se trezește la ora două dimineața, se urcă în tren, călătorește câteva ore bune, apoi merge direct la cele două ore de curs. Este obositor, dar dorința de a atinge performanța o face să treacă peste absolut orice.

Îl admiră mult pe Alexandru Tomescu, cel mai bun violonist român, şi speră ca, într-o zi, să îl acompanieze. Cu siguranţă va reuşi pentru că vioara este pentru ea, aerul pe care îl respiră.

Ce îţi place?
,,Îmi plac oamenii sinceri, modeşti, generoşi. Prefer adevărul, oricât de dur ar fi, dar să fie spus cu tact. Apreciez pe cei care manifestă interes pentru artă. Pentru mine muzica este totul, necesită trăire și sensibilitate. Acum trei ani am fost la Viena și mi-a plăcut enorm. Chiar am simțit că mă aflu în capitala muzicii clasice.”

Ce nu îţi place?
„Nu îmi plac persoanele ipocrite care îşi urmăresc din umbră propriul interes. Nu îmi place materialismul, marii compozitori au lăsat în urmă valori spirituale care dăinuie şi azi, în ciuda faptului că au dus o viaţă modestă. Nu suport să se vorbească urât despre cineva.”

Întrebări şi răspunsuri

Fiecare om are un vis pentru care luptă. Care este visul tău cel mai mare?
L.V: ,,Vreau ca oamenii să mă vadă cântând la vioară. Dacă ar trebui să dau o definiție muzicii aș spune că este un mod de exprimare, un stil de viață. Nu îmi doresc faimă, nu vreau să devin cunoscută gândindu-mă la bani, fac acest lucru din plăcere. Mi-aș mai dori să revăd capitala Austriei, unde am simțit că oamenii pun mare preț pe muzica adevărată."

Având în vedere că petreci multe ori studiind, te-au schimbat în vreun fel cursurile de vioară?
L.V: ,,Orele de studiu m-au făcut mai responsabilă, muzica mi-a dezvoltat sensibilitatea şi asta s-a reflectat în relaţia cu ceilalţi oameni. Pentru mine vioara este regina instrumentelor muzicale. Consider că mă reprezintă datorită trăirilor profunde."


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite