Turnu Severin: Kaiaciştii orşoveni şi-au întrerupt antrenamentele, din cauza PET-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza PET-urilor şi gunoaielor aduse de apele învolburate ale Cernei pe Dunăre, kaiaciştii orşoveni nu se mai pot antrena.

Din cauza ploilor abundente, sute de metri cubi de PET-uri, furaje, copaci şi resturi menajere au fost aduse, ieri, de apele învolburate ale râului Cerna în Golful Cerna şi, de aici, în Dunăre, în dreptul Orşovei. Pe lângă aspectul dezolant pe care-l oferă turiştilor, apariţia gunoaielor pe Dunăre îngreunează şi activitatea sportivilor de la Baza de Kaiac-Canoe din Orşova.

„De câte ori plouă, această mizerie ne îngreunează antrenamenul şi ne deteriorează în acelaşi timp bărcile, pentru că sunt o grămadă de obiecte contondente care ne strică ambarcaţiunile şi ne strică, de fapt, tema şi obiectivele antrenamentelor”, ne-a declarat prof. dr. Beniamin Zabet, antrenorul CSS Orşova. În situaţia în care fluviul nu va fi curăţat prea curând, sportivii celui mai mare club din ţară nu vor mai putea ieşi pe apă. Iar acest lucru îi dezavantajează în primul rând pe cei nou veniţi, aproape 40 de copii.

Situaţia nu se poate gestiona
Problema poluãrii Golfului Cerna şi a Dunării cu PET-uri şi alte gunoaie este veche, autoritãţile  confruntându-se cu astfel de incidente încã din 2004. Primãria Orşova s-a plâns în nenumãrate rânduri cã este afectată imaginea oraşului. „De ani de zile, nu se poate gestiona această situaţie. Eu am încercat să iau legătura cu Apele Banat, care este administratorul apelor, cu Hidroelectrica, cea care are preluare în concesiune de la administrator acest luciu de apă, toţi au spus că nu au fonduri”, a precizat primarul Constantin Brăgaru. În urmă cu trei ani, pe Cerna a fost construit un baraj improvizat pentru a colecta deşeurile, dar şi pentru a le împiedica să ajungă în Dunăre. Nu a rezistat prea mult şi a cedat, din cauza viiturilor.

Se colectează, însă fără prea multe unelte
Direcţia Ape Banat şi-a trimis în zonă muncitorii pentru a colecta deşeurile, însă din păcate, nu prea au cu ce munci. Ei se chinuie să strângă deşeurile cu ajutorul unei bărci şi cu nişte căngi. De cealaltă parte, directorul general al Apelor Române Banat, Titu Bojin, susţine că vina aparţine pescarilor care au rupt barajul, însă angajaţii timişeni vor reface cât mai curând stricăciunile.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite