Turnu Severin: Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean tremură de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean tremură de frig
Turnu Severin: Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean tremură de frig

Pijamale, o haină groasă şi două sau chiar trei pături. Aşa se încălzesc pacienţii din spitalul severinean. Ca să scape de frig, bolnavii şi-au adus pături de acasă.

Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean Severin îngheaţă de frig. Deşi în ultimele trei zile, temperatura a scăzut, afară, la 2 grade, în saloane nu e nici pic de căldură. Oamenii sunt nevoiţi să-şi aducă de-acasă haine groase, dar şi pături. „Frig ca la gheţărie. Geamuri sparte, giurgiuvele putrezite, bătaie de joc. Nu se dă nicio căldură. Dormim cu trei pături pe noi”, ne spune Mihai Hinoveanu, un pacient internat la Cardiologie.

Bolnavii cu afecţiuni cardiace îndură cel mai greu frigul. „Deja, a rămas înţepenită, din cauza frigului. A venit cu probleme cardiace si când colo, cronicizează celălalte. Reumatismul pe care-l avea probabil. Uitaţi şi paturile în ce hal sunt, pacienţii stau îmbrăcaţi, cu tratamentul de acasă. Li se acordă doar asistenţa cuvenită. În rest, nimic. Pentru bătrâni, în primul rând, este foarte dificil”, ne-a spus Marinela Zăvadă, aparţinătorul unei bătrâne internată în Secţia de Cardiologie. 

Frigul agravează boala deja existentă
Ce efect mai are tratamentul în asemenea condiţii, ne spun medicii. „Se pare că şi anul acesta, frigul i-a luat, pe cei care trebuie să rezolve aceste probleme, pe nepregătite. Bineînţeles că frigul e cel mai mare duşman al stării de sănătate a omului şi că nicio fiinţă umană nu poate trăi în condiţii de temperaturi scăzute fără să se îmbolnăvească. Atunci când vorbim despre spitale, frigul este o adevărată pacoste, pentru că boala deja existentă se agravează extraordinar în condiţii de temperaturi scăzute”, ne-a precizat medicul Cristian Jianu, şeful Secţiei de Cradiologie a Spitalului Judeţean Severin. 

Conducerea spitalului speră în ameliorarea vremii
Bolnavii vor îndura frigul multe zile de acum înainte. Pentru că are datorii foarte mari la regia de termoficare (1,3 milioane lei), spitalul nu are nicio şansă să primească agent termic în următoarele zile. “Noi nu am fost pregătiţi pentru această perioadă foarte rece, dar cred că nici nu ne racordăm imediat la căldură, pentru că avem datorii foarte mari la Romag Termo. Dar, sperăm să ţină timpul cu noi şi să revină iar la o perioadă normală”, ne-a precizat Margareta Popescu, directorul economic al spitalului.

Conducerea unităţii sanitare recunoaşte că încălzirea se face în unele secţii cu radiatoare. “Îi lăsăm să mai vină cu radiatoare şi chiar noi avem pentru secţia nou-născuţi, în pediatrie şi în blocul operator, radiatoare cumpărate de anul trecut”, a mai spus directorul economic. Pentru datorii, unitatea sanitară a fost acţionată în judecată de furnizorul de agent termic.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite