Turnu Severin: Italienii caută fazanii de Pătulele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Italienii caută fazanii de Pătulele
Turnu Severin: Italienii caută fazanii de Pătulele

Angajaţii de la cea mai mare fermă de creştere a fazanilor din ţară se plâng de lipsa suvenţiilor şi de preţul mic la care sunt nevoiţi să vândă păsările. În ferma din Pătulele se află, în prezent, 3000 de fazani, după ce alţi 4000 de exemplare au fost încărcate, zilele trecute, în camion şi trimise în Italia.

4000 de păsări au luat, zilele trecute, drumul peninsulei şi vor fi eliberate pe fondurile de vânătoare de lângă Brescia. Italienii preferă fazanii crescuţi la Pătulele - Mehedinţi pentru că nu sunt obişnuiţi cu omul, sunt crescuţi în sălbăticie şi nu se  adaptează bine. Din păcate, la 6 euro bucata, afacerea nu-i deloc profitabilă pentru crescători. Mai ales că, toată vara, muncitorii de la Pătulele s-au străduit să crească fazani de primă clasă. Aceasta este şi condiţia ca păsările să fie acceptate la export. Oamenii recunosc că nu le-a fost uşor şi au muncit pe brânci. “O ducem destul de greu, pentru că nu avem subvenţii. E cea mai mare fazanerie din ţară. Subvenţiile din partea statului ar putea fi un ajutor, dar nu putem să lu primimm, pentru că suntem de stat”, a precizat Sandu Toia, administratorul fazaneriei.

Ca într-o partidă de vânătoare, crescătorii au făcut, ieri, pe gonacii. Adică au adus păsările, dar nu în bătaia puştii, ci în cuştile italienilor. Fazanii s-au lăsat cu greu duşi de la Pătulele. Din păcate, preţul plătit de italieni e cam mic şi nu acoperă nici cheltuielile. Dar tot a fost preţul cel mai bun primit. Cât despre fazanii româneşti, foarte apreciaţi de italieni, vor ajunge pe fondurile cinegetice din Italia. 
 
Activitatea nu e rentabilă
În fazaneria din Pătulele, au mai rămas 3000 de fazani, la fel de frumoşi, care aşteaptă şi ei unul sau mai mulţi cumpărători. Deocamdată, Direcţia Silvică Mehedinţi nu are un alt contract de onorat. “I-am scos deja la licitaţie. Vom vedea cine e amator de fazani, fie că e din ţară, fie din străinătate”, ne-a declarat Ion Megan, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi. Potrivit sursei citate, activitatea este nerentabilă. “Activitatea nu e rentabilă, din cauza hranei scumpe. Tehnologia de creştere a fazanilor presupune o dietă corespunzătoare”, ne-a mai spus Ion Megan.

În 1998, în ferma din Pătulele, au crescut 28.000 de fazani     
Cei mai mulţi dintre fazanii crescuţi în fermele din România sunt exportaţi în Italia, iar preţurile nu sunt deloc mari. Fermele româneşti au ajuns să exporte aproape în totalitate producţia în Italia, deoarece, pe piaţa internă, fazanii nu mai sunt la mare căutare. În România, Regia Naţională a Pădurilor, „Romsilva“, a fost şi este încă cel mai mare producător de fazani vii, cu o vechime în această activitate de peste 80 de ani. Ferma din Pătulele se află la 60 de kilometri distanţă de Turnu Severin, într-un perimetru delimitat şi protejat şi este administrată de Direcţia Silvică Mehedinţi. Ferma a atins apogeul în anul 1998, când aici au crescut nu mai puţin de 28.000 de fazani.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite