Turnu Severin: Ioana Popa, poeta care vrea să studieze în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este mândră de rezultatele deosebite obţinute la literatură şi economie, iar acum îşi doreşte o bursă de studiu peste hotare.

Ioana s-a stabilit cu părinţii în Drobeta Turnu Severin de când avea 5 ani. A urmat aici studiile primare, gimnaziale, iar acum este în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic Ştefan Odobleja. Încă de când se juca cu prietenele în faţa blocului, a început să compună poezii.

„De fapt totul a început în glumă, eram mică, mă jucam cu fetele la bloc şi am început să scriu poezii. «Vara», «Iarna», acestea au fost primele, apoi am cunoscut-o pe doamna profesoară Cîlţaru şi astfel am luat poezia în serios. În prezent, scriu poezii şi eseuri. Majoritatea au fost publicate în revista şcolii, dar am speranţa că voi ajunge şi mai departe...“, ne spune eleva.

Literatura fiind cea mai mare pasiune a Ioanei, aceasta alocă foarte mult timp pregătirii pentru concursuri şi olimpiade, la care obţine de fiecare dată rezultate deosebite. A participat la numeroase concursuri naţionale ca „Nicolae Labiş“ şi „Tinere Talente“.

Pregătiri pentru Cambridge

O altă mare pasiune pe care şi-a dezvoltat-o eleva este economia, unde a obţinut locul I pe judeţ şi o notă foarte bună la nivel naţional.

„La început nu prea ştiam ce înseamnă economia. Apoi după ce doamna Cristina Oprea, profesoara mea, a început să mă pregătească, am ajuns la concluzia că mi-ar plăcea să urmez o carieră în acest domeniu. Eram nehotărâtă în ceea ce priveşte participarea la olimpiadă, nu mă aşteptam să obţin rezultate atât de bune. Am trăit clipe minunate alături de ceilalţi participanţi şi aş relua oricând experienţa“, adaugă eleva.

În ceea ce priveşte şcoala, Ioana susţine că are o medie aproape perfectă, adică foarte aproape de nota maximă în cei trei ani de studiu, de care este mândră.

În prezent, aceasta susţine probele pentru examenul Cambridge, examen pentru care s-a pregătit cu conştinciozitate de un an.

„Am susţinut deja prima probă, urmează celelalte patru, sper să merite efortul pentru că mă pregătesc de aproximativ un an pentru asta. Consider că îmi este util, deoarece diploma este recunoscută la mai multe facultăţi chiar şi în alte ţări. Probele sunt destul de dificile. M-am gândit să îmi continui studiile în străinătate şi să aplic pentru o bursă în Marea Britanie, de aceea mă străduiesc ca totul să fie bine“, mai spune eleva.

Cunoscută fiind ca o persoană ambiţioasă şi perseverentă, eleva este în totalitate susţinută de către părinţi, prieteni şi o mare parte din profesori.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este cel mai mare sprijin al tău?

Părinţii mei, care mă susţin în toate deciziile mele. De asemenea pot conta şi pe ajutorul profesorilor mei, mai ales pe cei la care am obţinut rezultate bune. Prietenii îmi sunt mereu alături, deci, mă consider o persoană fericită.

În opinia ta, care crezi că e cea mai mare problemă a liceenilor de azi?
Nu ştiu când să se oprească, nu au o limită. Foarte mulţi au anturaje neadecvate, probleme cu legea, dar din dorinţa de a se afirma sau de a părea mai interesanţi în ochii celorlalţi persistă în greşeli. Ar trebui să fie sprijiniţi mai mult de părinţi şi mai ales de consilierul şcolii, pentru că petrec mai mult timp la şcoală decât acasă.

Ce-i place?
„Ascult muzică, călătoresc şi fac cumpărături. La oameni, apreciez atitudinea. Prefer oamenii sociabili, care nu au interese ascunse şi cei care au o cultură generală bogată.“

Ce nu îi place?
Nu suport oamenii falşi, în primul rând. Nu apreciez persoanele care nu ţin cont de părerile celorlalţi şi pe cele care nu respectă ceea ce e în jurul lor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite