GALERIE FOTO Într-un sat din Mehedinţi, educaţia se face într-un cămin cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu au o şcoală demnă de copiii lor, mulţi părinţi şi-au trimis odraslele să înveţe în Severin sau în satele învecinate.

La doar un kilometru de Turnu Severin, şcoala te întoarce cu cel puţin 60 de ani în urmă. Este vorba de căminul cultural din satul mehedinţean Magheru, unde acoperişul e distrus, iar toaletele insalubre.

Este un imobil dărăpănat, cu un acoperiş cârpit şi cu pereţi crăpaţi de timp. Ca să îndulcească puţin situaţia, dascălii au zugrăvit cele două săli de clasă: una pentru grădiniţă, iar cealaltă pentru elevii claselor I-IV. 

Chiar şi aşa, localnicii preferă să-şi mute copiii în satele învecinate sau chiar în Severin. “Şcoala pică pe ei. Şcoală n-avem, wc nu e, apă n-avem. Se duc la şcoală cum se duc la wc.

Căminul e vai de mama lui, nu mai avem nimic bun în Magheru. Nu ia nimeni nicio măsură. Şcoala nouă cred că se termină de-acum în 20 de ani, dar banii i-au păpat”, ne-a spus Constantin Bureţea, din localitate.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Pe lângă o clădire improprie, copiii “beneficiază” la şcoală şi de grupuri sanitare insalubre. Nu au uşi şi nu sunt neigienizate, iar despre apă, nici nu se mai pune problema.

La cum arată zidurile toaletei, te miri că nu s-a prăbuşit o cărămidă în capul vreunui micuţ. “La cum arată şcoala aia, e jale. Eu mi-am trimis copilul la Severin, n-am avut curaj să-l dau aici, că se prebuşeşte tavanul pe ei”, ne-a spus o mămică, preferând să-şi păstreze anonimatul.

image

La doi paşi de dărăpănătură, a început o construcţie nouă. Începută a rămas de trei ani, după ce s-au băgat în ea aproape 300.000 de lei.

“Lucrarea a fost licitată pe primărie, am primit fonduri de la inspectorat, am mers cu construcţia până la plată, după-aceea n-am mai avut bani.

La sfârşitul lunii noiembrie 2009, am primit fonduri pentru continuarea lucrărilor, iar constructorul n-a mai vrut, pentru că era iarnă şi îngheţa. Şi de-atunci nu am mai primit niciun ban”, ne-a declarat Constantin Drăghici, primarul comunei Brezniţa de Ocol.

Cum autorităţile nu au cheltuit fondurile la acea vreme, o parte dintre ele s-au întors la buget. Acum, noua şcoală e departe de a fi terminată.

La Magheru, învaţă în prezent 14 copii, comasaţi la clasele I-IV şi vreo 20 de copii de grădiniţă.

Cel mai probabil, la anul micuţii vor fi transferaţi la şcoala de la comună. Dar până atunci, vor mai învăţa un an printre ruine.

Potrivit ISJ Mehedinţi, jumătate din unităţile de învăţământ din judeţ au autorizaţie de funcţionare. Primarii au fost atenţionaţi, ieri, de prefect, că prioritatea este acum igienizarea şcolilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite