Industria din Drobeta Turnu Severin, în comă profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insolvență, concedieri, lichidatori judiciari, datorii sau faliment sunt cuvintele care caracterizează, în mare măsură, industria autohtonă.

Altădată considerat un oraș eminamente industrial, Severinul anului 2011 pare să își caute o nouă identitate, după prăbușirea foștilor giganți ai economiei locale.

Uzina de vagoane și fabrica de celuloză și hârtie sunt în insolvență, Şantierul Naval Severnav a apelat la concedieri colective pentru a rămâne în viață, în timp ce fabrica de bere, combinatul de prelucrare a lemnului, fabrica de bomboane sau Înteprinderea Mecanică sunt deja amintire.

Spre exemplu, la Uzina de Vagoane MEVA, în anul 2008 lucrau 1.540 de oameni. În momentul de față, după mai multe valuri de disponibilizări, au mai rămas 250 de angajați.

Compania se află în insolvență și are toate conturile blocate. „Au fost șase valuri de concedieri colective, în urma cărora au rămas fără loc de muncă aproximativ 1200 de oameni.

Singura soluție în acest moment este un investitor american, dispus să acopere toate datoriile companiei, care ar urma să demareze planul de reorganizare.

Deocamdată se poartă discuții la nivelul conducerii”, ne-a spus Constantin Pârvănescu, liderul de sindicat al muncitorilor din MEVA.


Fabrica de hârtie, în faliment
Nici la Severnav lucrurile nu stau mai bine. Din 2009 până în prezent, 1300 de angajați ai șantierului naval au fost disponibilizați, în urma a patru etape de concedieri.

„Au fost măsuri necesare, care ne-au adus stabilitate. Acum avem 670 de angajați, dar există contracte din Olanda și Germania care, dacă vor fi validate în această perioadă, ne vor permite să facem și ceva angajări la sfârșitul anului”, ne-a spus Cleonia Copaci, director general al Șantierului Naval Severnav.

Una din cele mai importante fabrici ale Severinului este Celrom, fabrica de celuloză și hârtie. Anul trecut, compania a intrat în  faliment, iar  600 de oameni și-au pierdut locul de muncă.

Fabrica a fost scoasă la licitație de patru ori în ultimul an, însă niciun cumpărător nu s-a arătat interesat. „Din păcate, industria din Severin este la pământ, se merge pe idea închiderii tutror fabricilor.

Oamenii de la Celrom nu mai au unde să se angajeze ca specialiști în prelucrarea hârtiei, iar cei mai mulți dintre ei au somații de la bănci și sunt în pericol să le fie executate casele”, ne-a spus și Gheorghe Talianu, liderul de sindicat de la Celrom. Fabrica de bomboane Cerna, construită la începutul secolului XX, nu mai există pe piață de 10 ani.

Tot în paragină se află și inteprinderea Mecanica, combinatul de prelucrare a lemnului sau fabrica de bere.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite