Începe cea de-a II-a ediţie a Festivalului Medieval al Cetăţii Severinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii festivalului în cadrul unei conferinţe de presă dinaintea începerii manifestărilor FOTO Alexandra Georgescu
Organizatorii festivalului în cadrul unei conferinţe de presă dinaintea începerii manifestărilor FOTO Alexandra Georgescu

Cavaleri în armuri, domniţe, fierari, menestreli, dansatori, comedianţi şi meşteri de tot felul vă aşteaptă între 1 şi 3 septembrie în Cetatea Medievală a Severinului.

Festivalul Medieval al Cetăţii Severinului, la care sunt invitaţi severinenii şi turiştii în perioada 1-3 septembrie, a ajuns la cea de-a doua ediţie.Cavaleri în armuri, domniţe, fierari, menestreli, dansatori, comedianţi şi meşteri sunt pregătiţi, pentru trei zile, să transforme acest loc istoric în ceea ce odinioară era Cetatea Medievală a Severinului 

Programul festivalului este plin de surprize: demonstraţii de lupte cavalereşti, teatru în aer liber, muzică medievală, ateliere de fierărie, încălţăminte, curelărie, crestături în lemn, ţesut la război, crotorie şi broderie, fabricare de zale, ateliere interactive , expoziţii de arme şi armuri. Vizitatorii vor avea ocazia să înveţe chiar în curtea cetăţii dansuri medievale, să discute cu şoimarii despre dresura lor şi istoria folosirii păsărilor la vânătoare şi să participe la demonstraţii de zbor.

„Invităm toţi severinenii să participe la toate evenimentele dedicate Festivalului Medieval al Cetăţii Severinului, le garantez faptul că vor avea ce vedea, vom avea surprize nenumărate şi vom avea un eveniment mult mai reuşit decât ediţia precedentă”, a declarat vineri viceprimarul Daniel Cîrjan, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ediţia a II-a a Festivalului Medieval neîndoielnic este o provocare pentru noi toţi. Sunt convins că severineni şi nu numai vor găsi pe parcursul acestor zile nenumărate prilejuri de bună dispoziţie şi una de bună calitate. Îi mulţumesc domnului Andrei Prian care este, dacă nu pare exagerat spus, mentorul acestei ediţii a II-a a Festivalului Medieval pentru că domnia sa a conturat reperele de autenticitate ale Cetăţii Medievale”, a declarat, la rândul său, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii Teodor Costescu.

Andrei Prian din partea Asociaţiei pentru Cultură Tradiţională Zestrea din Cluj, cel care s-a ocupat de organizarea efectivă a acestui festival, a precizat că ediţia din acest an este cu mult peste ediţia trecută, prin mai multe elemente de noutate:

„Avem pregătite 12 ateliere interactive de la ţesut la război, olărit ,curelărie, pictură medievală, caligrafie şi multe altele. Luptele se vor ţine în două feluri: primul şi probabil cel mai pregnant element de luptă în acest festival va fi întrecerea sportivă în armură completă, este vorba de lupte full contact în armură, un concept intrat în ţară de aproximativ patru ani. Un altfel de lupte va implica participanţii la nivelul în care publicul este învăţat să experimenteze cu foarte mare grijă şi sub supravegherea noastră tehnicile de luptă ale Evului Mediu şi va putea vedea şi nişte lupte regizate, dar bazate pe tehnicile din manualele de luptă scrise în secolele XIV-XV. Un alt element de nou adus la acest festival este constituit de acele spaţii de jocuri de societate, care se jucau în Evul Mediu, unele dintre ele au supravieţuit şi până în zilele noastre. Vom avea şi un concurs dedicat celor mici, unde bineînţeles susţinem pe copii să se înscrie în număr cât mai mare şi fiecare dintre ei va avea o experienţă foarte frumoasă de câştigat şi un concurs pentru adulţi, <<Cel mai puternic om al cetăţii>>”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite