FOTO/Încasări record la taxe și impozite: În Severin, 80% din datoriile contribuabililor au fost deja colectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contribuabilii își plătesc taxele în ultimele zile ale anului
Contribuabilii își plătesc taxele în ultimele zile ale anului

Severinenii iau cu asalt casieriile Direcției de Taxe și Impozite Locale pentru a-și plăti datoriile până la sfârșitul anului. 2010 este cel mai prolific an, cu încasări de 27 de milioane de lei

În perioada sărbătorilor, severinenii își fac timp și pentru taxe. Potrivit reprezentanților Direcției de Taxe și Impozite Locale(DTIL), 2010 este cel mai bun an din punct de vedere al încasărilor, iar luna decembrie este printre preferatele contribuabililor.

Datoriile către bugetul  local au fost recuperate în proprție de 80%, iar instituția a încasat, în acest an, 27 de milioane de lei, cu 2,75 milioane mai mult decât în 2009. 

Creșterea spectaculoasă se datorează, în mare măsură, somațiilor și executărilor silite.

„În data de 1 octombrie, depășisem deja suma încasată pe tot anul 2009. A contribuit și faptul că taxele și impozitele locale nu au fost majorate, dar mare parte din înasări se datorează diverselor forme de executare silită la care am apelat, precum somațiile sau chiar sechestrul pe autovehicule”, ne-a spus Ion Săftoiu, directorul instituției.

taxe22

De altfel, trendul este unul ascendent în ceea ce privește suma anuală colectată de la contribuabili, de la 17,8 milioane încasați în 2007, la 27 de milioane, în 2010.

Chiar și înainte de Crăciun, oamenii au luat cu asalt casieriile instituției. Spre exemplu, pe 23 decembrie s-au încasat 50.000 de lei, iar reprezentanții Direcției așteaptă un nou val de plătitori până în ultima zi a anului.

„Am venit să plătesc, ca să nu intru în noul an cu datorii. Acum pot să stau liniștită”, ne-a spus Maria Arcanu, o vânzătoare în vârstă de 38 de ani.

Amenzile, problemă stringentă
Nu același lucru se poate spune despre amenzile contravenționale.

taxe11

„Acestea sunt considerate datorii incerte, pentru că cei amendați fie plătesc în altă localitate, fie contestă în instanță sancțiune și obțin anularea. Niciodată nu am reușit să încasăm mai mult de 25% din amenzi”, mai spune Ion Săftoiu.

Direcția de Taxe și Impozite va funcționa după un program normal, în intervalul 8-18, până joi, 30 decembrie. Vineri, casieriile vor fi deschise doar două ore, pâna la ora 10.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite