FOTO VIDEO/ În Turnu Severin, poezia e mai puternică decât viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a Festivalului de poezie “Nichita Stănescu” a urmărit descoperirea şi promovarea tinerelor talente poetice. Într-un concurs plin de sensibilitate, 35 de elevi s-au întrecut în a-şi exprima, pe hârtie, problemele existenţiale.

La cei 78 de ani de la naşterea marelui poet, iubitorii de poezie- în special cei care se află la început de drum într-o carieră literară- au avut posibilitatea de a crea poezii şi de a le face cunoscute publicului prin intermediul juriului acestui festival.

Participarea a fost numeroasă, 35 de elevi poeţi şi scriitori, aflaţi la debut, demonstrând tuturor că trăiesc prin tot ceea ce aştern pe hârtie.

“Am încercat să le arat exact aşa cum sunt eu, pentru că prin versuri mă descriu pe mine, îmi descriu sufletul. Am încercat ca, prin poezii, să redau stările mele de fiecare zi”, ne-a spus Cristina Tănasie, elevă a Colegiului Naţional “Gheorghe Ţiţeica” din Severin şi câştigătoarea premiul întâi la poezie de debut. (Foto jos)

image

Cinci tinere talente, dar şi un debut
Fiecare dintre cei 35 de elevi au fost nevoiţi să prezinte câte patru poezii, majoritatea abordând probleme existenţiale.

Doar cinci au fost premiaţi în cadrul festivalului, la secţiunea Grupaj Poezie- tinere talente, fiind acordate premii constând în bani şi cărţi de la o editură severineană.

Un singur elev a obţinut Premiul Orfeu pentru o carte de debut, publicată anul trecut. “Am avut mulţi participanţi înscrişi în concurs, foarte talentaţi.

Cu această ocazie, le-am oferit prilejul de a face un pas în faţă, de a arăta lumii ce sunt în stare să scrie. Trebuie să fie încurajaţi pentru mai departe”, e de părere Marian Popescu, directorul Centrului Cultural „Nichita Stănescu”.

image

Premiul II a fost obţinut de Iulia Dădălău (de la Colegiul Naţional “Ghe. Ţiţeica” din Severin) şi Mihai Şuiu (Grupul Şcolar Industrial “Matei Basarab” din Strehaia), iar premiul III l-au obţinut Robert Ecle de la Colegiul Tehnic “Domnul Tudor” şi Teodora Nuhaiu de la Şcoala Generală “Alice Voinescu” din Severin.

image

La secţiunea Carte de debut, premiul i-a revenit profesorului Daniela Zaharia de la Colegiul “Domnul Tudor”, pentru volumul “Zecime din albastru”, apărut în 2009 la Editura Leonardo Drobeta Turnu Severin, dar şi elevei Denisei Maria Bălaj (Foto jos, prima din dreapta), pentru volumul “Umbra strigătului”, apărut în 2010 la Editura Lumina.   

image

Pe lângă concursul propriu-zis, în festival s-au purtat dialoguri culturale, dar s-a susţinut şi un recital de muzică şi poezie semnată Nichita Stănescu. 

"Severinul este un oraş care sfidează criza economică, politică şi dă întâietate cuvântului scris, spus, cuvânt prin care de-a lungul timpului s-a făcut cea mai mare revoluţie de pe pământ (...)

Le-am împărtăşit şi prietenilor mei gândul că, în Severin, poezia e mai puternică decât viaţa şi asta trebuie să dea curaj”, spunea Florea Miu, membru în Uniunea Scriitorilor din România şi, totodată, redactorul şef al revistei “Ramuri” din Craiova.

image

AdS premiat pentru promovarea culturii
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural “Nichita Stănescu”, Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi.

Din juriu au făcut parte Jean Băileşteanu  (invitat special), Titu Dinuţ, Constantin Stana, Florian Copcea, Ionuţ Tufiş, Michaela Udrişte şi Ileana Roman (preşedintele juriului).

Alături de alţi colegi din mass-media, Adevărul de Seară a fost premiat pentru promovarea culturii mehedinţene şi naţionale.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite