Turnu Severin: Laver Ianoși , apicultor de 34 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Laver Ianoși , apicultor de 34 de ani
Turnu Severin: Laver Ianoși , apicultor de 34 de ani

Şi-a pierdut soţia şi cei doi copii într-un tragic accident. Este cel mai mare regret al vieţii lui, dar nu e singur. De 17 ani, Laver Ianoşi trăieşte în mijlocul naturii, în Mehedinţi, alături de 1.350.000 de albine care-i sunt aproape în fiecare clipă.  

Are o poveste de viaţă cutremurătoare pe care, dacă o asculţi, nu ai cum să nu te înfiori. De 17 ani trăieşte, printre albine, pe Dealul Stârmina, în Mehedinţi, într-o remorcă, alături de cei 45 de stupi ai săi. Nu s-a gândit niciodată că va ajunge să traiască, singur, în mijlocul naturii, însă viaţa l-a pus la grele încercări.

Maramureşean de origine, Laver Ianoşi şi-a părăsit satul natal, Petrova,  pentru un trai mai bun în Constanţa. După cele şapte clase absolvite aici, Laver a luat piept cu viaţa, fiind nevoit să plece dintr-un oraş într-altul. „Din Maramureş, am plecat la 7 ani. Am făcut şapte clase, m-am dus la canal, la Constanţa, după aceea m-am căsătorit la Alba Iulia şi de-acolo am plecat în `65. Am plecat, perntru că altă şansă nu aveam. Dar, a meritat”, ne spune apicultorul.  Că viaţa a fost dură cu el, o demonstrează şi faptul că la câţiva ani după căsătorie, Laver Ianoşi avea să-şi piardă soţia şi cei doi copii, într-un cumplit accident rutier. „Mi-au murit nevasta şi copiii într-un accident de maşină acum vreo 28 ani, am vândut casa şi am venit aici, pentru că altă şansă nu aveam. Am pus bagajul în maşină şi am plecat. Mi-am încercat norocul în altă parte, dar nu mers”, ne spune, cu lacrimi în ochi, maramureşeanul.     

„Mi-au intrat goangele în cap”

La scut timp după tragedia pe care a suferit-o în familie, Laver Ianoşi a încercat să-şi ducă traiul cu şoferia, însă această meserie nu i-a dat prea multe satisfacţie. Noroc cu „goangele” care i-au intrat în cap, la propriu, pentru că acesta a fost momentul în care s-a apucat de apicultură. „Am fost şofer întâi şi pe urmă mi-au intrat goangele în cap. Stupii i-am făcut prin `73. Dar cum?! S-a stricat maşina într-un loc şi, pe marginea şoselei, am stat lângă un gard cu scânduri orizontal puse. Am intrat şi, pac, mi-a intrat o albină între ochi. Şi de acolo, mi-au intrat goangele în cap”, ne povesteşte bărbatul, asigurându-ne totodată că „nu e nicio glumă”, văzându-mă că zâmbesc. 

„Trebuie să stai cu burta pe meserie, dacă vrei să faci treabă”

Nu i-a fost deloc greu să se apuce de această meserie. A început cu câte un stup, pentru ca acum să aibă nu mai puţin de 45 de stupi de albine. „Nu mi-a fost greu, pentru că am văzut că la orice meserie trebuie să sari cu burta pe ea, dacă vrei să faci treabă. Am stat cu burta pe stup până am învăţat lecţia. Acum am vechime. Am 45 de stupi, asta însemnând cam 30.000 de albine într-un stup”, ne mai spune Laver Ianoşi. A ales să trăiască pe stârnmina, pentru că, spune el, „Aici e patria salcâmului, a teiului, a floarea-soarelui. În Maramureş, numai în poze sau la televizor le găsiţi”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite