Turnu Severin: Hotelurile din Herculane, stele căzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Hotelurile din Herculane, stele căzătoare
Turnu Severin: Hotelurile din Herculane, stele căzătoare

Rețeaua hotelieră din Băile Herculane este împărțită la ora actuală în două categorii. Cea privată, și cea socialistă. Prima se diferențiază prin stelele acordate pe adevăratul confort oferit, cealaltă prin stelele primite simbolic. Prețurile însă, sunt cam aceleași.

Stațiunea balneo climaterică Băile Herculane, este de departe una dintre cele mai căutate stațiuni din țară și chiar din Europa, fapt dovedit prin salba numeroasă  de hoteluri, moteluri, vile și pensiuni apărute în orașul de pe malul Cernei în ultimii  20 de ani. Chiar și trecutul vine și întărește titlul stațiunii de perlă turistică, dovadă stând marile și impunătoarele hoteluri ce domină orașul, dorind parcă să întreacă în înălțime muntele străjer. Numai că, titlul de perlă i se datorează astăzi în întregime oamenilor de afaceri privați. Moștenirea comunismului din rețeaua hotelieră, deși este una extraordinară, a devenit începând cu 2001, tot mai ocolită de turiști.

Hoteluri socialiste închise

Unele dintre cele mai mari hoteluri din Băile Herculane, construite pe timpul comunismului, dar care erau arhipline cu peste 20 de ani în urmă, sunt astăzi închise rămânând parcă împietrite între valurile Cernei și coamele munților Mehedinți. În tot acest timp, chiar dacă din 2001 au fost preluate de o societate privată, nu s-a investit mai nimic în dezvoltarea și acapararea pieței turistice din zonă.

„La ora actuală, doar hotelurile Dacia şi Domogled mai sunt funcţionale, ele aparţinând de SindRomânia, dar şi Roman şi un corp din Hercules, acestea aparţinând de SC Hercules SA.  Celelalte sunt închise. Este vorba de Minerva, Afrodita şi un corp din Hercules. În total, este vorba de aproape 3.000 de locuri de cazare. Din păcate, de când au fost preluate de aceste societăţi, după 2001, acestea nu au mai suportat nicio lucrare de reabilitare sau modernizare. Mobilierul a rămas acelaşi, iar acum este vechi, şubred, inestetic şi chiar periculos la adresa turiştilor”, declară viceprimarul Băilor Herculane, Ionuţ Lalescu.

Vremuri apuse


  Faptul că în aceste hoteluri de marcă ale staţiunii nu s-a mai investit aproape nimic, a făcut ca oamenii de afaceri locali să-şi pună la punct o reţea hotelieră bine stabilită. Aşa se face că, în ultimii 20 de ani, pe malul Cernei au apărut o serie de construcţii particulare, hoteluri, vile, pensiuni. Toate au 3 stele, una chiar ajungând să fie catalogată cu 4 stele, în timp ce hotelurile vechi au rămas la stadiul de 2 stele.

„Autoritatea Naţională pentru Turism clasifică condiţiile oferite de hoteluri şi le acordă stelele. Pot să spun că cele particulare, chiar merită cu prisosinţă aceste clasificări de 3 chjiar 4 stele, însă cele 2 stele acordate hotelurilor de pe vremea comunismului, pot să afirm că au fost oferite poate doar simbolic. Nu merită această clasificare”, mai susţine viceprimarul. Nici turiştii nu se arată mulţumiţi de condiţiile oferite de hotelurile vechi.

„M-am cazat la privat pentru că preţul este cam acelaşi, însă condiţiile sunt mult mai bune. De exemplu, la ferdinand unde stau acum, plătesc 140 de lei pe noapte. La Dacia, trebuia să plătesc 110 lei pe noapte. Numai căla Ferdinand am condiţii de 4 stele, iar la Dacia erau de 2 stele, iar mobilierul antic şi dezmembrat”, susţine Gheorghe Sătmărean, un turist în vârstă de 53 de ani din Deva.

Tratament

Metodele de tratament din  Băile Herculane, staţiune favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, acoperă o arie destul de vastă de la metodele clasice, până la fizioterapie şi electroterapie, masaje, acupuncură.  Principalele izvoare ale staţiunii sunt Neptun - 54 °C; Diana - 55 °C, Hebe - 41 °C; Apollo 1 - 46 °C; Iosif - 54 °C; Neptun 3 - 54 °C; Hercules - 67 °C; Hygeea - 48 °C. Acestea sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy şi Mont Dore.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite