Severinenul, bun de plată pentru acoperișul pieței Mircea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piața Mircea trebuie reabilitată, exact după ce a trecut  termenul de granție. În toamnă, după 15 septembrie, încep lucrările la acoperiș

Nu au trecut mai bine de patru ani de când a fost construit primul tronson al pieții agro-alimentare și  prin acoperiş a început plouă.

Investiția  de  două  milioane de euro pare fără logică din moment ce acum primăria  mai scoate 500.000 din buget ca să reabiliteze ceea ce era greşit chiar din proiectare.

Piețarii sunt  nemulțumiți de faptul că banii sunt aruncați pe reparații pentru lucrări recepționate cu multe defecte.

“Nu cred că acoperișul are nevoie de reabilitare. De ce nu l-au făcut de la început cum trebuia”, s-a arătat nemulțumit un vânzător. 

“ Nu este normal să mai bage din nou bani în reabilitarea pieței, să plătească cel care a făcut recepția. Cu cinci miliarde, câți oameni nu trăiesc la banii aștia”, a adăugat un alt comerciant.

“Plouă, se înfiltrează prin tavan. Nu este normal ca după cinci ani de la inaugurare să se întâmple  acest lucru”, a comentat și o vânzătoare.

Cumpărătorii sunt și ei nemulțumiți că primăria plătește greșelile de proiectare.

“De ce să dea banii aiurea. Banii aceia să-i investească în altceva. Doar cinci ani să țină lucrarea? A dat doar o grămadă de bani ”, s-a arătat indignat un cumpătător.

Acoperişul a fost construit  pe secţiuni care arată ca nişte bazine în care apa se strânge și băltește până intră în tavanul pieții. Nimeni  nu poate fi tras la răspundere pentru că firma care a făcut modulul a dat faliment, iar reabilitarea va fi făcută cu bani din bugetul local.

 
“Este nevoie de reabilitare ca  să nu mai facă reparații în fiecare an. Unii spun că a expirat, alții spun că nu a expirat termenul de granție, eu mai mult nu pot să spun că nu știu.

Nu este normal să investești astfel , cum nu este normal nici să facă investiții în atâtea sensuri giratorii și fântâni arteziene, ia mai întrebații vor să vedeți cât de bine este cheltuit banul public”, a comentat  Daniela Ghimeș, unul din consilieri locali.

 Primarul Constantin Gherghe,cel care a aprobat această nouă investiție, ne-a trimis la șeful pieței care l-a rândul lui ne-a trimis la un șef de birou.

Aceast reabilitare a tronsoanelor unu și doi de la piața Mircea este pentru  că se înfiltrează apa prin planșeu și curge pe mese în interiorul pieței.

Termenul de garanției al lucrării  a fost de trei ani, iar tronsonul doi la anul expiră termenul de garanție al lucrării”,a declarat  Ion Iacob, șeful serviciului de la Administrația Piețelor.

Directorul Administrației Piețelor explică, după numeroase insistenţe,de ce se investeşte încă o dată  bani într-o piața modernă.

“Înainte construcția a fost realizată de Comat Eleconstruct , nu poți să vezi o greșală  de asta la recepeție pentru că acolo era un acoperiș  nou cu  gudron, așa a ales  proiectantul atunci ca să fie prețul cât mai ieftin și întodeauna când te ieftinești , dai de dracu, ne costă dublu.

Nu știu cum a câștigat firma respectivă licitația că nu eram aici. Acel contract a  fost încheiat cu garanție la acoperiș pentru trei ani, au fost mai mulți constructori aici care au lucrat:unul termopane, unul acoperișul”, a declarat  Virgil Tudorică, directorul  Administrației Piețelor. 

  Șeful piețelor recunoaște  că soluția  găsită de constructori nu a fost cea mai bună.

“Primăria a avut contract cu acest Comat, am chemat comisia județeană unde  a venit Inspecția pentru Siguranța în Construcții,  primăria cu toată echipa care s-a dispus de primarul de atunci, am controlat, s-a verificat, s-au făcut niște probe ,dar...  soluția tehnică a fost pe gudron clasic, cum am da noi pe blocurile noastre acum 30 de ani.

Probabil a fost de proastă calitate, o fi fost vechi că are și el un termen de garanție, nu știm să spunem exact ce s-a întâmplat, dar  a început să se fisureze, la-m lipit noi doi ani de zile cu tot felul de aparate cu butelii pînă la urmă nu s-a putut, plouă ce să-i facem ?  ”a precizat acesta.  

Explicațiile pentru ce s-a întâmplat sunt multe: de la proasta calitate a materialelor folosite, la soluții de economie. 

Izolația acoperișului a fost făcută cu gudron, acesta este o substanță  de culoare brună sau neagră  cu miros specific , obținută prin distilarea uscată a unor materii organice(petrol, cărbune sau lemn ), având diverse întrebunințări în industria chimică și în construcția drumurilor. 

Inginerii contrazic explicațiile reprezentanțiilor pieței.

Dacă proiectantul a ales soluția tehnică, soluția este bună, probabil  nu s-a aplicat bine gudronul  sau nu a fost realizată lucrarea din punct de vedere calitativ, dacă nu se dă panta corespunzătoare apa stă și atunci normal că lucrează mult mai repede.

Ca inginer vă spun că nerespectarea unei tehnologii de realizare, duce imediat la defecțiuni, toate trebuie bine făcute. Când se face rabat la ceva sau din rațiuni de economie sau pe principiul românului <<lasă că merge și așa >> atunci asta se întâmplă ”, a declarat  fostul viceprimar Mihai Demian, inginer de profesie.

Piaţa centrală din Severin nu este singura cu probleme. Şi acoperişul la fosta piaţă a sârbilor a fost reabilitat anul trecut, iar când plouă, producătorii stau cu umbrela în unele zone. Aici,lucrarea care a costat 3,5 milioane de lei este în garanţie.
 

 


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite