Turnu Severin: Grădiniţele sunt supraaglomerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Grădiniţele sunt supraaglomerate
Turnu Severin: Grădiniţele sunt supraaglomerate

Spaţiile alocate grădiniţelor din Severin au devenit, şi în acest an, neîncăpătoare.  Grupele sunt supraaglomerate, iar educatoarele lucrează cu 35-40 de copii, în loc de 20.

CITIŢI ŞI:

Braşov: Nereguli grave în grădiniţele controlate de Protecţia Consumatorilor

Cei mai mulţi preşcolari înscrişi la grădiniţă sunt cei de la program prelungit. Din lipsa spaţiilor adecvate, media copiilor la clasă este de 35. Se lucrează greu, dar personalul didactic s-a obişnuit deja cu situaţia. “Am primit atâţia copii, pentru că anul trecut am primit de la inspectorat dispoziţia să nu refuzăm niciun copil, fiindcă nu putem lua dreptul copiilor la educaţie. Legal, ar trebui să avem nu mai mult de 20 de copii în clasă, dar pentru că spaţiul nu ne permite, nu avem săli de grupă, am fost nevoiţi să lucrăm cu peste 35 de copii. Avem chiar o grupă pregătitoare care are peste 40 de copii. E foarte greu, dar suntem obişnuite să lucrăm cu copiii, îi iubim, altfel n-am putea să ne descurcăm. Dar este tot în dezavantajul copiilor, pentru că timpul alocat fiecărui copil este mai mic”, ne-a precizat educatorul Violeta Dogaru, de la  Grădiniţa nr. 20. 

Grădiniţe ticsite şi în bloc
Din cele 20 de grădiniţe care funcţionează în Severin, 7 sunt înghesuite în apartamente de bloc. Spaţiile în care învaţă micuţii sunt de-a dreptul neîncăpătoare, camerele sunt extrem de mici, de 3 sau 4 metri pătraţi şi multă înghesuială. Din păcate, situaţia este persistă de ani buni. Grădiniţa nr. 18, de exemplu, funcţionează la parterul blocului D3 din municipiu, încă de prin anii `70. Aici, într-un spaţiu destul de mic, învaţă, înghesuiţi, peste 30 de copii. După recomandări, ar fi loc doar de 10.

Numărul copiilor este dublu faţă de disponibil
Educatoarele recunosc că-i cumplit de greu să lucreze în asemenea condiţii. «Spaţiul nu este corespunzător, activitatea se desfăşoară foarte greu, vara e foarte cald. În regulament se prevedea 3-4 metri pentru un copil, or aici camerele sunt de  4 metri lungime şi 3 lăţime. E foarte greu, pentru că ei sunt copii, au nevoie de mişcare în primul rând. Fac totul pe măsuţe, că nu au loc să meargă», ne-a spus educatorul Constanţa Capezan. Chiar dacă legea nu permite ca o grupă de grădiniţă să aibă mai mult de 20 de elevi, norma se încalcă în majoritatea instituţiilor. În multe grădiniţe, numărul copiilor este de două ori mai mare decât disponibilul de locuri. Acest lucru le dă bătăi de cap părinţilor, educatorilor, dar mai ales educaţiei de care ar trebui să se bucure micuţii.

Se construiesc noi grădiniţe   
Problema s-ar putea rezolva însă pe viitor, pentru că în oraş se vor construi noi grădiniţe. « Din cele şapte grădiniţe care funcţionează la parterul blocurilor, şase sunt cuprinse în proiectul «Pentru reforma educaţiei timpurii», proiect care se finalizează în 2011 şi în urma căruia, acesteas ar trebui să funcţioneze în locaţii noi. O alta, grădiniţa nr. 14 beneficiază deja de o locaţie nouă, pe care a construit-o Primăria Severin, în curtea şcolii nr. 6, dar acum se lucrează la racordările pentru energia termică şi electrică. La celălalte, nu s-au început încă lucrările, dar s-au stabilit locaţiile», ne-a declarat inspectorul Dana Jenaru, purtătorul de cuvânt al ISJ Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite