Turnu Severin: Gheorghe Damaşcan, ,,dacă toate se duc, speranţa rămâne!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Gheorghe Damaşcan, ,,dacă toate se duc, speranţa rămâne!”
Turnu Severin: Gheorghe Damaşcan, ,,dacă toate se duc, speranţa rămâne!”

După ce timp de 26 ani a fost inginer şef în cadrul prestigiosului Institut de Cercetări Ştinţifice pentru porumb şi sorg din Moldova, Damaşcan Gheorghe a plecat în România pentru o viaţă mai bună. A ajuns în 1996 în Severin cu două genţi încărcate cu mixere de bucătărie şi râşniţe de cafea şi a intrat în categoria de comerţ cu ,,marfă de la ruşi”

Originar din Republica Moldova, satul Porumbeni, Damaşcan Gheorghe, a avut o funcţie care i-a permis să ofere un trai decent familiei sale, vreme de 26 de ani fiind inginer şef într-un institut de cercetare al statului. ,,Lucram ca inginer şef, la o instituţie de stat, o funcţie care îmi permitea să ofer familiei mele un trai decent şi să ne gândim la viitor încrezători. Toate visele şi planurile care le-am făcut s-au destrămat odată cu schimbările din domeniul agricol apărute în ţara mea, la începutul anului 1992, fiind nevoit să accept ideea că după 26 ani de muncă, nu o să mai am unde lucra. Timp de trei ani de zile am încercat să merg înainte căutând în ţara mea un loc de muncă să-mi întreţin familia”, susține omul de peste Prut. Deşi situaţiile prin care trecea nu erau tocmai cele mai plăcute, Damaşcan Gheorghe a hotărât la propunerea unui prieten stabilit în România să meargă să devină un mic întreprinzător în pieţele din oraşul Drobeta Turnu Severin.

Un nou început

Cu atuul unei pieţi încercate, Damaşcan Gheorghe a ajuns în Severin şi a intrat în rândul vânzătorilor cu marfă de la ruşi. ,,În luna decembrie a anului 1996 m-am suit în tren cu destinaţia România pentru a încerca ce la mine acasă nu mai puteam să sper, să clădesc un viitor pentru familia mea. Am ajuns în Severin la inspiraţia prietenului meu, şi am început cum au început şi alţi cunoscuţi de-ai mei, cu marfă pe tarabele din pieţele severinene. La aceea vreme marfa de origine rusească era la mare căutare fiind recunoscută în mod special pentru calitate şi durabilitate. Ştiam că românii caută ustensile de uz caznic, şi la primul drum făcut în România am venit cu două genţi pline cu mixere, râşniţe de cafea şi pompe de apă, toate fiind de origine moldoveană şi rusească. Pe lângă pieţele din Severin am mers şi în târgurile din judeţ, până prin 2001 fiind prezent în   zliele de târg în satele Gruia, Pătulele şi Vânju-Mare”, mai susţine Damaşcan.

Momentul actual


Din anul 1997 Damaşcan Gheorghe a devenit cetăţean român cu drepturi depline faţă de constituţia României, acest fapt ajutând-ul să menţină afacerea începută în urmă cu 13 ani în Drobeta Turnu-Severin. ,, M-am mandrit mereu cu tatăl meu care a fost decorat în anul 1943, într-un spital militar din Bucureşti ca luptător cu merite deosebite pe front de către chiar Generalul Ion Antonescu şi m-am simţit împlinit când în anul 1997 am devenit cetăţean român. Afacerile merg bine în acest moment, dar pentru mine familia a rămas cel mai important lucru. Soţia, copilul şi nepotul sunt lumina ochilor mei, de fiecare dată când ajung acasă fiind o mare bucurie când ne strângem toţi împreună şi vorbim despre căile întortocheate ale vieţii care s-au îndreptat odată cu timpul”, ne declară Damaşcan Gheorghe mulţumit de alegerea făcută în urmă cu 13 ani.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite