Turnu Severin: Gabriela Luca, asistenta medicală expertă în geografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are studii superioare ca analist teritorial, Gabriela şi-a urmat visul din copilărie şi a devenit asistent medical generalist. Lucrează acum la Grădiniţa Nr.19 din Severin.

În copilărie Gabriela îşi dorea să ajungă doctor. Se juca cu animalele, prindea şopârle şi broaşte, adopta puii de căţei şi de pisici abandonaţi la Dunăre şi îi ingrijea. Mai târziu, din cauza problemelor familiare vizavi de sănătate şi pentru că a născut prematur şi a avut probleme după naştere, Gabriela şi-a dorit să înveţe medicină penrtu ea şi familia ei
.
 Ulterior aceste cunoştinţe medicale acumulate i-au fost benefice deoarece a găsit şi un loc de muncă în domeniu. A lucrat mai întâi ca lucrător comercial, iar când şi-a descoperit vocaţia pentru medicină s-a angajat ca infirmieră şi în cele din urmă a avansat la asistent medical generalist.

 Din vara anului 1997 a lucrat la creşe, cu copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani, iar acum lucrează cu preşcolarii de la Grădiniţa nr.19 din Drobeta Turnu Severin.Despre munca alături de copii Gabriela ne spune : “Este greu să lucrezi alături de copii, indiferent de vârstă, pentru că îti trebuie chemare în primul rand. În al doilea rând trebuie să conştientizezi că ceea ce faci este pentru bine lor. Am o siguranţă mai mare când merg acasă şi pun liniştită capul pe pernă ştiind că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă şi am reuşit şă-i ajut când au avut nevoie. Mă refer strict la partea medicală.”

 În fiecare zi Gabriela este solicitată ca asistent medical căci copiii sunt imprevizibili şi năzdrăvani. Nu se plictiseşte niciodată. Una din îndatoriile ei este depistarea la timp a bolilor copiilor, să fie atentă la orice simptom pe care îl manifestă.

De asemenea este responsabilă pentru alimentaţia copiilor, de nivelul caloriilor al copiilor, de combinarea alimentelor de aşa natură să nu se depăşească gramajul de zaharuri, de glucide, proteine. Gabriela le oferă prichindeilor o alimentaţie sănătoasă.

O întâmplare fericită
Pasiunea pe care o are pentru medicină nu vrea să i-o insufle şi copilului pentru că îşi doreşte ca acesta să-şi aleagă singur calea.
“Sincer nici nu vreau să-mi îndrum copilul spre un domeniu anume. Îl las pe el să aleagă, cum mi-am ales şi eu pentru că părinţii mei au vrut ca eu să fiu educatoare şi drept dovadă am susţinut examenul la Liceul Pedagogic. Faptul că nu l-am vrut, nici nu l-am luat, şi printr-o întamplare fericită am ajuns să lucrez  în sistemul sanitar, unde mi-am dorit cu adevărat.” spune Gabriela.




Ce-i place: Când ajung acasă mă relaxez prin curăţenie sau citind o carte. Îmi
 place să joc rummy şi să mă întâlnesc cu părinţii în weekend.


Ce nu-i place: Nu suport prostia şi minciuna şi încerc să-i insuflu şi băiatului meu aceleaşi lucruri.

După ce principii vă ghidaţi în viaţă?
Să asculţi pe toată lumea dar din minţi să nu-ţi ieşi. Atunci când greşesc, să nu caut vinovaţi. Ascult pe toată lumea şi îmi asum eventualele greşeli.

Ce îi sfătuiţi pe tinerii părinţi ?

Le-aş spune părinţilor să fie mai atenţi când vine vorba despre igiena copiilor . Nu vorbesc în necunoştinţă de cauză mai ales că am ocazia să văd foarte multe cazuri şi sunt şi părinte. În colectivitate se ia foarte repede un virus, un microb şi  sunt mulţi copii certaţi cu apa şi săpunul.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite