Turnu Severin: Frământă lutul de Şişeşti şi trec de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Frământă lutul de Şişeşti şi trec de criză
Turnu Severin: Frământă lutul de Şişeşti şi trec de criză

Primăria Şişeşti se mândreşte cu o mini industrie locală care aduce bani frumoşi comunităţii şi un venit sigur pentru oameni. 80 de săteni, angajaţi ai primăriei, îşi câştigă traiul din ceea ce produc.

Una dintre cele mai frumoase activităţi pe care o întâlnim la Şişeşti este fabricarea ceramicii şi a teracotei. Douăzeci de oameni lucrează, zi de zi, în dospirea lutului şi a pământului, iar calitatea oalelor şi a plăcilor de teracotă fabricate de ei este apreciată de specialişti, dar şi de oamenii, de rând, din toată ţara. “Am plecat pe 6 ani, de când lucrez aici. Îmi place ce fac. A fost greu la început, nu ştiam nimic, dar am învăţat pe parcurs. Facem teracote, malaxăm pământul, îl cărăm pe mâini, îl tăiem cu sarma, luăm bucată cu bucată şi punem în tipare. Presăm şi apoi scoatem la uscat. După ce se usucă, le băgăm la cuptor. Acolo e altcineva care le prelucrează”, ne-a spus Simona Dinu (32 ani).    

Au carte de muncă şi asigurare medicală  
Edilii au reuşit atragerea, prin fonduri europene, a unor sume de bani. Au achiziţionat o maşină de pompieri şi mai au  câteva utilaje agricole, pe care le folosesc în interesul localnicilor din sat, după cum ne spun. Nu le este străină nici ramura care, deşi puţin profitabilă, aduce un loc de muncă celor angajaţi. “Venim în ajutorul lor ca să-şi câştige şi ei un salariu, să aibă o carte de muncă şi să fie asiguraţi medical. În plus, realizează un venit cu care îşi duc traiul de zi de zi, iar pentru noi este avantajul că ducem tradiţia mai departe a ceramicii de Şişeşti”, ne-a declarat edilul şef al comunei.

Pentru un salariu cuprins între minimul pe economie şi 1000 de lei, cei 80 de săteni lucrează pentru primărie. “Întreg serviciul merge pe autofinanţare. Cât se produce, atât se câştigă”, ne spune primarul Răducan. În plus, primăria se poate bizui, zilnic, pe forţa de muncă pentru orice acţiune organizată în comună. 

Brutăria primăriei îi ajută pe cei săraci
Pe lângă atelierul ceramic, Şişeştiul se mândreşte şi cu un atelier de tâmplărie, cu utilaje agricole, dar şi cu forţă de muncă în domeniul construcţiilor, cu care s-a reuşit, până acum, reabilitarea clădirilor vechi. ”Per total, avem 80 de oameni în cadrul serviciului. O parte lucrează la brutăria din satul Ciovârnăşani, pentru că producem pâine pentru satele din comună, în special pentru beneficiarii Legii 416. Le vindem pâinea la preţ de producător: 80 de bani pentru o pâine de jumătate de kilogram, având avantajul că pot achita contravaloarea pâinii, la ridicarea ajutorului social sau salariului”, ne mai spune edilul şef al Şişeştiului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite