Foto/ Turnu Severin: În Severin începe să se poarte “Casa Verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demarat în data de 1 iulie, programul menit să protejeze mediul a atras deja 70 de doritori, care își vor dota casele cu elemente ECO

Pe timp de criză, tot mai mulţi severineni au început să-şi depună dosarele de finanţare pentru programul “Casa Verde”. Până acum, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mehedinţi au fost înregistrate  70 de dosare, 54 dintre acestea  fiind solicitate pentru Severin, iar restul pentru localitățile limitrofe.

Prin programul “Casa Verde”, statul finanţează panouri solare, centrale termice pe rumeguş şi pompe de căldură. Pentru judeţul Mehedinţi au fost alocaţi 1.556.000 lei, sumă din care se vor deconta facturile de achiziţie pentru panouri solare, pompe de căldură şi central de peleţi,  iar dosarele pot fi depuse până la epuizarea sumei.

image

Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice care stau la casă. “Scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră”, ne-a precizat Liliana Ocica, consilier în cadrul APM Mehedinţi.

Programul constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei. În acest sens, pentru instalarea panourilor solare se alocă suma de 6000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură până la 8000 lei, iar pentru o instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice se alocă suma de 6000 lei.

image

“Din luna martie până în octombrie, am apă caldă gratis la 95 de grade. Panoul are o butelie de 140 de litri și e dotat cu ţevi duble.L-am instalat anul trecut în iunie şi sunt foarte mulţumit de el ”, ne spune Dan Roman unul din severinenii care se bucură deja de beneficiile unui panou solar.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite