Fonduri europene pentru calificarea muncitorilor din construcţii/ Mehedinţiul duce lipsă de sudori, maiştri şi drumari
0O importantă firmă de construcţii, ce are puncte de lucru în regiunea Sud-Vest Oltenia, a câştigat un proiect european, în valoare de 500.000 de euro, care vine în sprijinul oricărui angajat din construcţii.
Proiectul îşi propune îmbunătăţirea accesului şi participării la programele de formare profesională continuă, facilitând astfel calificarea şi recalificarea angajaţilor în domeniul construcţiilor. În acest sens, până în 2013, vor fi organizate cursuri de formare profesională, respectiv calificare şi recalificare pentru persoanele angajate în acest domeniu.
Cursurile sunt gratuite şi destinate meseriilor de macaragiu, asfaltator, ipsosar, instalator, sudor şi electrician în construcţii. Cei care vor promova examenul de evaluare vor primi diplome acreditate.
„Pot participa la cursuri angajaţi oricăror firme de construcţii. Poate să fie persoană necalificată sau poate să fie o persoană angajată calificată, dar care doreşte să se recalifice într-o altă meserie. Pentru mai multe detalii, cei interesaţi pot merge la biroul de informare şi consiliere profesională din cadrul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură sau la sediul beneficiarului proiectului”, a specificat Daiana Buzatu, asistent proiect.
Piaţa cere sudori şi drumari
În judeţul Mehedinţi, lipsa unei formări profesionale cu dinamica pieţei muncii actuale reprezintă un obstacol în calea dobândirii şi păstrării unui loc de muncă, devenind astfel una dintre principalele cauze ale şomajului.
Tot mai mulţi patroni de firme de construcţii constată că, de la un an la altul, este o diluare a calităţii forţei de muncă în judeţ, deoarece majoritatea angajaţilor nu sunt puşi la punct cu ce¬rinţele actuale de muncă. „Este foarte important pentru o firmă de construcţii să-şi asigure un personal bine pregătit din punct de vedere profesional. De la an la an, se constată, o diluare a calificării oamenilor cu care muncim. Pe piaţă au apărut echipamente noi, iar oamenii trebuie să ştie să lucreze cu ele”, a precizat Marian Dumitrescu, director executiv al firmei care a câştigat proiectul.
Potrivit sursei citate, Mehedinţiul duce lipsă, în acest moment, de sudori calificaţi, maiştrii şi drumari. “Avem multe lucrări în construcţii. Numai pe infrastructură rutieră, de exemplu, este DJ 606, reabilitarea a 65 de kilometri din judeţul Gorj până la Gogoşu. Ce se constată?! Au dispărut o serie întreagă de calificări şi meserii. Ne trebuie sudori calificaţi. Nu poţi să găseşti nici măcar ingineri care să-i recruteze (…) Sunt foarte puţini drumari. Nu mai găseşti aici maiştrii de pe vremuri”, a adăugat Dumitrescu.
Proiectul se numeşte „Construim viitorul - Dezvoltarea capitalului uman prin activităţi destinate calificării şi recalificării în domeniul construcţiilor” şi este derulat în în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Mehedinţi.