Turnu Severin: Fermierii nepăsători, penalizaţi la subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de depunere a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor pe suprafaţă s-a încheiat, dar termenul a fost prelungit, cu penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Acţiunea de depunere a cererilor pentru subvenţiile pe suprafaţa cultivată a început pe 1 martie 2010 şi s-a încheiat la 17 mai. În această perioadă, fermierii mehedinţeni, puteau solicita ajutorul financiar în mod gratuit. Pentru cei care nu au ajuns să-şi depună cererile mai există o şansă. Termenul de depunere a cererilor s-a prelungit până pe data de 11 iunie 2010, însă fermierii vor primi o sancţiune de 1%  pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Această campanie se derulează de trei ani. În 2010, gospodarii au la dispoziţie 730 de milioane de euro din fonduri europene şi 635 de milioane de euro din fonduri naţionale.

Condiţii necesare
Un agricultor care vrea să beneficieze de acest ajutor guvernamental trebuie să deţină un hectar de pământ, iar parcela să fie de minimum 30 de ari. Dosarul depus trebuie să conţină o copie după actul de identitate dar şi un extras al unui cont bancar. Cererile trebuie de¬puse la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, iar pentru fermierii care deţin o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol, solicitările pot fi depuse la centrul judeţean APIA.
“ Pentru a beneficia de acest sprijin, pe unitatea de suprafaţă, ei au obligaţia de a întreţine terenul respective pe întreaga durată a anului 2010.„ declară Constantin Chiosa, reprezentant APIA.
Anul acesta erau aşteptate peste 33.000 de cereri însă până la data de 17 mai, la se¬diul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în agricultură au fost depuse apro¬ximativ 30.000 de cereri. Pentru un hectar de pământ agricultorii beneficiază de aproximativ 70 de euro pentru terenul necultivat şi aproximativ 130 de euro pentru cel cultivat.

Campania pentru animale se va sfârşi pe data de 31 mai

La sediul APIA Mehedinţi s-au prezentat, până săptămâna aceasta, doar 95 de fermieri pentru a completa cererile în vederea obţinerii acestor subvenţii pentru ovine şi caprine. Sumele acordate anul trecut au fost în valoare de 44 de lei pe cap de ovină şi caprină. Campania pentru sectorul zootehnic, se va încheia pe 31 mai.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite