Fabricile de pâine, în vizorul ITM: Cei mai mulți angajați din unități nu au nicio calificare în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitățile de panificație vor fi controlate și în această săptămână
Unitățile de panificație vor fi controlate și în această săptămână

Unitățile din Severin funcționează cu numeroase nereguli legate de protecția muncii. Cei mai mulți angajați din fabrici nu au nicio calificare în domeniu, fapt ce contravine legilor în vigoare.

În acest wek-end, firmele de panificație din Drobeta Turnu Severin au fost controlate la sânge de către reprezentanții ITM Mehedinți. Controalele au fost efectuate în timpul nopții, iar inspectorii au găsit la fața locului numeroase nereguli.

Inspectorii de muncă au fost ajutați în acest demers și de efective de jandarmi.

„Patru jandarmi din cadrul IJJ Mehedinți au participat la acțiunile comune desfășurate împreună cu ITM. Avem un protocol de colaborare cu această instituție, prin care noi participăm cu efectiv la toate proiectele la care suntem solicitați”, ne-a spus Claudia Mendea, purtător de cuvânt al IJJ Mehedinți.

Cele mai importante puncte negative găsite în fabricile autohtone de pâine au fost lipsa echipamentelor de protecție sau a calificării în domeniu. Astfel, mulți dintre angajați nu au nicio legătură cu industria panificației.

Angajatorii riscă amenzi drastice
Potrivit inspectorilor ITM, chiar dacă au angajat personal din alte domenii, angajatorii sunt obligați ca, într-o perioadă de un an de la data angajării, să își califice angajații. Nici protecția angajaților nu este respectată.

În toate unitățile controlate, s-a dovedit că brutarii introduc pâinea în cuptor fără mănuși de protecție, lucru ce poate duce la accidentarea acestora.

„Pe viitor, o să înscriem angajații la un curs profesional de pregătire. Este o meserie care se desfășoară într-un ritm alert și nu ai timp să respecți toate regulile astea. Noi producem pâine pe timp de noapte, iar la primele ore trebuie să începem distribuția. Nu e ușor nici pentru noi”, ne-a spus Marian Popașandru, patronul unei mici fabrici de pâine din oraș.

ITM Mehedinți urmează să ia măsurile ce se impun, în urma neregulilor descoperite în unitățile de panificație, iar potrivit legii, patronii riscă amenzi care pleacă de la 4500 de lei și pot ajunge și la 9000 de lei. Controalele nu s-au încheiat încă, astfel că în această săptămână, inspectorii ITM vor continua să îi controleze pe brutari.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite