FOTO/Turnu Severin: Mutarea bibliotecii județene scade numărul de cititori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La puțin peste o lună de când s-a mutat în casă nouă, biblioteca județeană duce lipsă de cititori. Proiectul European de modernizare a Palatului Theodor Costescu, ce se va încheia în 2012, a determinat mutarea bibliotecii în diverse locații din oraș.

Sala de lectură este exemplul cel mai concret care arată cum a fost afectată activitatea instituției în urma mutării. Transferată din clădirea de patrimoniu a Teatrului la etajul 4 al unei clădiri de birouri, sala găzduiește acum maximum 10 vizitatori zilnic, în comparație cu cei peste 50 care o frecventau în sediul vechi.

„Numărul persoanelor care frecventează sala de lectură a scăzut din cauza faptului că lumea încă nu știe unde ne-am mutat. Este nevoie de ceva timp de acomodare, dar se vor rezolva și aceste neajunsuri. Important este că funcționăm normal și că ne vom întoarce într-o clădire modernizată și dotată corespunzător”, ne-a spus Raluca Graf, directorul Bibliotecii Județene.

image


Pensionarii și elevii stau departe de bibliotecă
Elevii și pensionari sunt două categorii importante de vizitatori pe care instituția i-a pierdut, în mare măsură. Pentru că sala se află la etajul 4 al unei clădiri de birouri, pensionarii care frecventau des biblioteca nu mai urcă scările pentru a conspecta compendiile de istorie. 

„Având în vedere că funcționăm la etajul 4, pensionarii nu mai urcă pentru a citi. În sediul vechi, ei își făceau plimbarea de dimineață și treceau și pe la bibliotecă. Din păcate, nici cele 5 calculatoare nu le-am putut aduce, din cauza spațiului mai restrâns, iar acestea aduceau și ele un număr semnificativ de vizitatori, din rândul elevilor”, ne-a spus Iulia Drinceanu, bibliotecar.

Fiind locul mai mic, le lipsește acea intimitate pe care o aveau la sediul vechi, în acea sală mare. Cu toate astea, sperăm ca lucrurile să meargă spre bine”, explică și prof. Alina Cotan, bilbliotecar la sala de lectură.

image

Biblioteca Județeană funcționează în clădirea Palatului Cultural din anul 1924, atunci când I.G. Bibicescu a donat circa 35.000 de volume.

În momentul de față, instituția are un fond de carte de 477.000 de exemplare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite