FOTO/ Ca la noi, la nimeni: Bolnavii spitalului de TBC din Severin îngheaţă de frig pentru că n-are cine să monteze noua centrală termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienții stau în pat cu patru-cinci rânduri de haine
Pacienții stau în pat cu patru-cinci rânduri de haine

Unitatea a primit o centrală termică modernă, însă aceasta nu a fost, încă, montată. În Severin, temperaturile au coborât, deja, la -4 grade Celsius, iar bolnavii de tuberculoză suferă din cauza frigului, mai ales în timpul nopții.

Deși Consiliul Județean a investit în renovarea completă a unității și în achiziționarea unei centrale termice, aceasta din urmă nu a fost montată nici până acum, astfel că, atât pacienții cât și personalul medical suportă cu greu temperaturile scăzute.

„Boala de plămân necesită căldură, ori aici este foarte frig, mai ales noaptea. Dorim cu halatul pe noi, ne acoperim bine și asta e, n-avem ce face”, ne-a spus unul din pacienți.

Frigul se simte în orice colț al clădirii. În saloane, oamenii stau cu câte patru rânduri de haine pe ei, pentru a se încălzi cât de cât.

„Tuberculoza este o boală care necesită mâncare și căldură. Mâncare este, căldură nu. Este foarte frig, în special noaptea, motiv pentru care este necesar ca această lucrare să se termine cât se poate de repede. Și personalul medical suferă, dar nu este vorba de noi, pentru că noi plecăm acasă la ora 3, iar pacienții rămân aici”, ne-a spus dr.Maria Mihărtescu, șeful secției de pneumologie din cadrul unității.

tbc22

Se pare că motivul acestei întârzieri este lentoarea constructorilor și a reprezentanților unității, care au „lungit” prea mult lucrările de amenajare a centralei.

Ultimatum pentru constructor
Prefectul Ion Mâțu a inspectat, ieri,  stadiul în care se află lucrările la instalația termică și anunță că se va ocupa personal, pentru ca în maxim patru zile, în spital să fie cald.

Potrivit prefectului, constructorul înaintează foarte greu cu lucrarea, iar la fața locului, efectele sunt vizibile. Încăperea în care ar fi trebuit să fie montată noua aparatură nu a fost nici măcar curățată și amenajată.

tbc11

„Nu suntem deloc pregătiți pentru iarnă. O să vorbesc cu constructorul și nu o să-i dau termen mai mult de patru zile pentru a finaliza lucrarea. Nu poți să-ți bați joc de oamenii ăștia bolnavi. Au nevoie mare de căldură, nu putem să-i trimitem acasă mai bolnavi decât au venit”, a spus prefectul de Mehedinți, Ion Mâțu.



Peste 7 zile, căldură în tot spitalul
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Marius Bălu, anunță că sâmbăta viitoare, spitalul va avea căldură.

tbc33

„Sâmbăta viitoare va fi racordat și spitalul TBC. Aici a fost această întârziere din cauza faptului că administrativul unității s-a mișcat foarte încet”, ne-a spus Marius Bălu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite