FOTO/În ciuda crizei, severinenii dau bani bisericilor/ Anul trecut s-au strâns, din donații, aproape 400.000 de lei numai de la persoane fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă ajutorul dat pentru construcția sau reprarea unor lăcașuri de cult, enoriașii participă activ și la campanile sociale inițiate de Episcopia Severinului și Strehaiei.

În ciuda crizei, majoritatea preoților parohi susțin că sumele donate de enoriași rămân constante. Banii credincioșilor din Severin au făcut posibile reparațiile unor lăcașuri de cult, dotarea sau modernizarea acestora. Astfel, banii credincioșilor au ajutat la continuarea lucrărilor la Catedrala Nașterii Maicii Domnului, cu o sumă de 40.000 de lei, strânsă pe parcursul anului trecut.

De asemenea, la nivelul județului există 13 biserici noi, 8 biserici în curs de pictare, 12 lăcașuri se află în stadiul de restaurare, iar în cazul altor două, s-a pus piatra de temelie. La toate acestea, contribuția totală a enoriașilor se ridică la peste 325.000 de lei.

Fiecare sumă e importantă. Dacă nu ar fi fost contribuțiile enoriașilor, ne-ar fi fost mult mai greu să mergem mai departe cu construcția”, ne-a spus Daniel Achim, preotul paroh al Catedralei Nașterii Maicii Domnului.



Campanii sociale, susținute de credincioși
Cele mai mari sume se strâng, însă, pentru campaniile sociale. Nevoia oamenilor de a-și ajuta semenii și încrederea pe care o au în Biserică îi determină să doneze bani, haine, jucării sau alte obiecte utile.

image
image

„În fiecare an desfășurăm campanii de sensibilizare a populației cu privire la problemele aproapelui. Oamenii dau, din puținul lor și am avut chiar și copii care au ajutat alți copii”, a spus, pentru Adevărul de Seară, părintele George Smeu, consilier social în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

image

Instituția  a strâns din diferite campanii sociale, circa 11.000 de lei, la care se adaugă banii adunați de la persoane fizice, prin asociația Filantropia, circa 20.000 de lei.

Cu aceste sume au fost ajutate mai multe familii nevoiașe, copii, bătrâni sau categorii defavorizate. La nivelul Episcopiei, aceste lucruri sunt foarte bine organizate, iar pentru fiecare caz social se completează dosare și se ține o evidență strictă.

Organizarea se face la nivelul biroului de asistență socială din cadrul centrului eparhial, cât și prin asociația Filantropia, ce funcționează sub patronajul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Copiii donează jucării și rechizite
De aici pleacă toate proiectele sociale. „Oferiți un zâmbet semenilor noștri” este unul din proiectele inițiate, în cadrul căruia s-au strâns 1700 de lei, bani direcționați către familiile cu posibilități financiare reduse.

În plus, anual se realizează campanii în principalele centre comerciale din Drobeta Turnu Severin, unde sunt amplasate urne de colectare.

image

„Unul din proiectele importante pe care le desfășurăm este „Micul samaritean milostiv”, unde avem sprijinul Inspectoratului Școlar Mehedinți. În cadrul acestui proiect, încercăm să îi învățăm pe elevi, încă de la vârste fragede, ce înseamnă să îți iubești aproapele și să ai puterea să dăruiești din inimă”, mai spune părintele George Smeu. 

În cadrul acestui proiect, școlarii severineni donează haine, jucării sau rechizite. Anul trecut, spre exemplu, s-au strâns obiecte în valoare de aproximativ 5500 de lei.

Episcopia Severinului și Strehaiei cuprinde 205 parohii, în cadrul cărora slujesc 222 de preoți.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite