FOTOGALERIE Mărturia unei românce care a copilărit pe insula scufundată de comuniști: „Mă trezeam din somn cu bubuitul dinamitei în urechi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ikbal Popeangă și-a petrecut întreaga copilărie în insula scufundată de lacul de acumulare al hidrocentralei PF I. La o vârstă fragedă, femeia a fost martora transformării insulei din paradisul îmbelșugat pe care îl cunoștea atât de bine, în ruină.

Ikbal Popeangă are 56 de ani și s-a născut în Craiova, însă copilăria și vacanțele și le-a petrecut pe insula Ada Kaleh, în casa părinților mamei, originară din Turcia. Până în clasa asa a doua a locuit în permanență pe insulă, iar apoi s-a mutat în Drobeta Turnu Severin, mergând pe Ada Kaleh  în fiecare vacanță.

„Mi-aduc aminte de vegetația de un verde luxuriant, de smochinii și vița de vie care făcea struguri uriași și care creștea până și pe trunchiurile copacilor. Era un mic paradis plin cu flori de toate culorile, cu fructe din belșug și cu peisaje minunate”, își amintește Ikbal.
   
Tatăl său, Ion Popeangă a fost directorul fabricii de țigări din insulă, iar străbunicul său, Aziz Feuzi se ocupa cu fabricarea rahatului turcesc, bomboanelor și a altor dulciuri tradiționale.

VEZI AICI GALERIE FOTO

În acest cadru natural idilic, Ikbal și-a petrecut întreaga copilărie, între tradițiile turcești, turiștii străini care vizitau insula și catacombele ce i-au servit drept loc de joacă.

„Regret liniștea pe care o găseam acolo, fără mașini, fără agitație. Regret locurile copilăriei, unde îmi ajutam bunicii să facă dulceață de smochini, să o pună în borcane și să o vândă turiștilor străini, pe care îi întâmpina foarte multă lume, din momentul în care coborau din vapor. Regret jocurile copilărie, prin catacombele din insulă prin labirintul cărora m-am rătăcit de atâtea ori sau nisipul fin de la malul Dunării, unde făceam plajă”, ne spune ea.



„Mă trezeam din somn cu bubuitul dinamitei în urechi”

Avea 12 ani în momentul în care a aflat că insula va fi scufundată, iar imaginea caselor dinamitate i-a rămas multă vreme în minte.

„Mulți ani mă trezeam din somn cu bubuitul dinamitei în urechi. Mi-a aduc aminte că stăteam lângă tata, pe malul românesc și priveam cum sunt dinamitate toate casele, moscheea și tot ce fusese ridicat pe insulă”, spune Ikbal.

image

Ikbal și mama sa, pe plaja de la malul Dunării



Cu o vizibilă tristețe în glas, provocată de aducerile aminte, Ikbal își mărturisește și dorința care, odată îndeplinită, i-ar mai împăca sufletul.

image

Am sperat mereu că promisiunile de strămutare se vor ține, însă nu a fost așa. Suferința dispariției locurilor copilărie nu va trece niciodată. Cu toate astea, aș fi împăcată dacă s-ar recrea Ada Kaleh-ul pe insula Șimian, așa cum s-a promis”, susține Ikbal.

Insula Ada Kaleh se găsea la circa 3 kilometri în aval de Orșova, avea o lungime de circa 1,7 kilometri şi o lățime de aproximativ 500 de metri.

Insula a dispărut de pe hartă în anul 1970, scufundată de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Înainte de a fi scufundată din ordinul lui Ceaușescu, pentru a face loc barajului Porțile de Fier, insula a fost „nivelată”, prin dinamitarea tuturor clădirilor existente.

O parte din zidurile fortărețelor, vechi de secole, au fost mutate pe insula Șimian, pentru o recondișionare ulterioară. Acest proiect a rămas, însă, la stadiul de idée, spre nemulțumirea celor câteva zeci de familii de turci din Drobeta Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite