FOTO/Drobeta Turnu Severin, lider european în producția de apă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin sucursala Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Romag Prod, Severinul este cap de listă pe harta fabricării de apă grea, a Europei. Fabrica severineană ar putea exporta, în viitorul apropiat, apă grea de cea mai pură concentrație, în Franța sau Argentina.

Cu o producție anuală de circa 180 de tone și o capacitate de extindere până la 360 de tone, combinatul severinean „alimentează” atât centrala de la Cernavodă, cât și numeroase piețe internaționale. Combinatul deține patru module de producție cu o capacitate de 90 de tone pe an, fiecare.

Două dintre acestea funcționează, unul este în revizie generală, iar unul se află în conservare. De-a lungul timpului, Romag Prod a exportat apă grea în SUA, Canada, Germania, Coreea sau China.



Discuții pentru export în Argentina și Franța
În momentul de față, este în analiză posibilitatea exportului către Argentina și Franța. Potrivit ICSI Râmnicu Vâlcea, la ora actuală, singurul agent economic din Europa care poate produce apă grea la scară insutrială este Romag Prod, ceilalți agenți europeni producând maxim 20 de tone pe an. 

image

„Cu privire la capabilitatea de a funcționa în continuare, menționăm că instalațiile au fost modernizate iar autorizația integrată de mediu a fost obținută fără perioadă de tranziție și fără plan de acțiune, având ca termen scadent anul 2018. Pentru a asigura funcționarea energeticii nucleare românești este obligatorie continuarea fabricării de apă grea în România, iar Romag Prod a dovedit că este cea mai eficientă opțiune”, ne-a spus directorul adjunct de producție, Mihai Pătrașcu.

Instalațiile de producere apă grea din Romag Prod reprezintă o realizare exclusiv românească, în ceea ce privește cercetarea, proiectarea, execuția, punerea în funcțiune și exploatarea. Apa grea care iese pe porțile fabricii are o concetrație mai mare de 99,85%.



În Severin se fabrică apă grea de 23 de ani
Proiectul privind construirea fabricii de apă grea a fost implimentat în Drobeta Turnu Severin, între ani 1980 și 1988. Primia linie de fabricație a intrat în probe tehnologice în septembrie 1987, iar în iulie 1988 a început să producă.

Cum se obține apa grea
Fluxul tehnologic de obținerea a apei grele cuprinde instalații care se bazează pe schimbul izotopic între apa de proces și hidrogenul sulfurat, în sistem biterm, procedeul numit Gridler-Sulphide, unde se realizează o concentrare primară în oxid de deuteriu de circa 4-12%.

Urmează concentrarea finalăîn instalația de distilare sub vid, unde se obține apa grea de uz nuclear. Fabrica severineană Romag Prod folosește apa de proces, preparată din apa de Dunăre și hidrogenul sulfurat produs în cadrul sucursalei.

image
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite