FOTO/Cafenea literară și ascensor panoramic în Severin/ Castelul de Apă, transformat în atracție turistică. Vezi cum va arăta clădirea-etalon a orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile locale au lansat proiectul de modernizare și conservare a Castelului de Apă din oraș. Aflată pe strada Crișan, construcția face parte din istoria alimentării cu apă din Dunăre a orașului și va deveni, în decurs de un an, atracție turistică.

Acesta este unul din cele mai îndrăznețe proiecte din ultima perioadă și își propune să transforme una din construcțiile de referință ale orașului de la malul Dunării, într-un important centru turistic.

Aici vor fi amenjate spații pentru expoziții de sculptură și fotografie, un muzeu dedicat istoriei alimentării cu apă a Severinului, o cafenea literară, vernisaje și expoziții de pictură sau o terasă belvedere. Accesul la etajele superioare se va face cu ajutorul unui ascensor cu pereți din sticlă, cu o capacitate de 5 persoane, pentru ca vizitatorii să poată admira priveliștea.

Așa va arăta noua construcție

image

Întregul proiect valorează aproape 1 milion de euro și este finanțat prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România Serbia.

image

Lucrările vor fi gata în luna iunie a anului viitor.

„Va fi o lucrare de anvergură, foarte importantă pentru severineni și mai ales, pentru turismul din zonă. Încercăm să facem din această construcție definitorie pentru oraș, un adevărat punct de referință și o atracție pentru cei care vin aici”, ne-a spus viceprimarul Severinului, Mircea Grosu.

image


Castelul își schimbă înfățișarea, dar și utilitatea
Castelul de apă este clădirea de care se leagă alimentarea cu apă a Severinului de început de secol XX. În anul 1915 a avut loc recepția lucrării, care cuprindea construcția clădirii și a sistemului de preluare a apei din Dunăre, filtrarea și distribuirea acesteia către populație.

image

Pentru că orașul și-a continuat dezvoltarea, bazinele de decanatare din Castel au devenit insuficiente, astfel că utilitatea clădirii a devenit nulă. În 1980, construcția este destinată atelierelor și birourilor firmei ce furnizează apa potabilă în Drobeta Turnu Severin.

Până la mometul actual, structura nu a beneficiat de reparații sau modernizări. Suprafața totală ce va fi transformată depășește 500 de metri pătrați, iar proiectantul a realizat deja machetele virtuale ale structurii.

Urmează un seminar de lansare la Negotin(Serbia) , în data de 10 martie, iar întregul proiect va fi implementat până pe 15 iunie 2012.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite