FOTO/ Hrană caldă pentru câinii comunitari din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 450 de câini fără stăpân aflaţi în îngrijirea Serviciului de Ecarisaj din Severin vor primi două mese calde în fiecare săptămână. Hrana va fi achiziţionată din supermarketuri şi pregătită chiar la adăpost, într-o bucătărie amenajată şi dotată printr-o investiţie de 15.000 de lei.

Aflat pe Serpentina Roşiori, adăpostul pentru câini comunitari din Severin are 14 angajaţi şi este condus de medicul Alexandru Brăila, care l-a concesionat de la Primărie.

Aici sunt găzduiţi 450 de maidanezi, care primesc mâncare şi sunt examinaţi periodic de veterinari. Mai mult, conducerea adăpostului a decis să aloce 15.000 de lei pentru amenajarea şi utilarea unei bucătării, astfel încât câinilor să le fie gătită şi hrană caldă.

În prezent, muncitorii lucrează deja la pregătirea spaţiului, care va trebui apoi să primească şi avizul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Mehedinţi.

Spaţiul destinat bucătăriei aşteaptă dotările necesare

image

Dau gata 500 de găleţi la o masă
Alexandru Brăila spune că schimbarea de meniu va permite prelungirea vieţii maidanezilor în cazul în care va fi adoptată legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân bolnavi şi agresivi.

„Nu este obligatoriu, dar Legea privind protecţia animalelor prevede şi necesitatea unor mese gătite, pentru că nu toţi câinii sunt obişnuiţi cu mâncarea uscată.

Acum aşteptăm dotările, tot aşa pe datorie, că noi avem vreo două miliarde de încasat de la primărie şi  (...) apoi va veni DSV-ul să verifice condiţiile.

Avem personal autorizat inclusiv pentru bucătărie. Asta ne va permite, în cazul aprobării eutanasierii, pe care eu n-o doresc, să le prelungim viaţa câinilor cu câteva săptămâni, în vederea recuperării“, a precizat medicul veterinar.

El a adăugat că hrana maidanezilor va fi cumpărată din supermarketuri, aprovizionarea făcându-se cu produse mai ieftine, care mai au doar o zi până la expirare.

„O să fierbem carne cu morcovi, orez sau paste făinoase. Este o cheltuială suplimentară, e drept. Pentru noi, înseamnă să cumpărăm 500 de găleţi, astfel încât toţi câinii să-şi primească simultan porţiile“, a mai spus Alexandru Brăila.

image

Intenţii bune, fără finanţare

Alexandru Brăila spune că eutanasierea maidanezilor ar putea fi evitată, dacă ar fi pus în practică un program de sterilizare, corelat cu un recensământ la nivel naţional.

„Circa 150.000 de lei pe an ne-ar ajunge ca să sterilizăm toate căţelele din oraş“, a declarat veterinarul.

Ca şi proiecte de viitor, medicul Alexandru Brăila îşi doreşte un laborator special pentru depistarea şi tratarea bolilor parazitare, un fel de policlinică dotată cu aparate de ultimă generaţie şi cu patru săli de operaţie, iar pentru a evita eventualele abuzuri, toţi membrii echipei de colectare vor purta uniforme cu prenumele inscripţionat, astfel încât să poată fi traşi la răspundere cei vinovaţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite