FOTO/ Turnu Severin: Vizită în fieful „mascaților”/ Luptătorii de elită ai poliției se antrenează fizic și mental pentru cele mai periculoase misiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele de lucru ale celor 25 de luptători de la Intervenție Rapidă Mehedinți stau sub semnul antrenamentelor draconice și intervențiilor cu grad maxim de risc.

Forță, anduranță și muncă în echipă sunt cele trei elemente pe care șeful „mascaților”, Toni Graf, încearcă să le implementeze în echipa sa. Cei 25 de luptători se antrenează în patru grupe și dispun de sală de forță, sală de box , unde se execută tehnici de luptă corp la corp și sală de recuperare cu dușuri și saună.

image

De asemenea, în curtea instituției se află un teren sintetic de mini-fotbal, folosit atât pentru relaxare cât și pentru antrenamente specifice. De pildă, aici se fac antrenamente de anduranță.

Luptătorii se antrenează pe o pistă asemănătoare cu cele folosite de trupele SWAT. Alergare printre pneuri, sprinturi cu obstacole, flotări și tragere la țintă din alergare. Toate acestea se execută în mai puțin de un minut, iar ținta nu este ratată niciodată. 

image

„Nu promovăm antrenamente individuale, mergem pe pregătirea grupată, pentru că lucrăm în echipă. De asemenea, nu ne antrenăm pentru a ne pune într-o poziție avansată față de un om normal în ceea ce privește violența. Ne antrenăm pentru siguranța celui care ne-a solicitat și siguranța noastră ca luptători”, ne spune comisarul șef Toni Graf, în timp ce coordonează antrenamentul.

La un moment dat, șeful unității se poziționează lângă ținta puțin mai mare decât o coală A4, în timp ce unul din subalternii săi își face exercițiul de tragere din alergare. Bila pornită din pistol ajuge unde trebuie, trecând la câțiva centimetri de brațul comisarului șef. „Știam că nu o să rateze, de asta am stat liniștit”, explică el, mulțumit de evoluția colegului său.

De altfel, atmosfera pe terenul de antrenament este una deopotrivă destinsă și profesionistă.

„Nu suntem o șleahtă de golani”
Tot ca dotări, luptătorii dispun de pistoale Glock, pistoale mitralieră, pușcă mitralieră, pușcă de vânătoare calibrul 13, gaze lacrimogene, cuțite de intervenție sau arme cu lunetă.

Echipamentul pe care îl poartă un luptător la fiecare misiune cântărește 20 de kilograme, iar siguranța la intervenții este destul de precară. Abia anul trecut au fost echipați cu cască de protecție, genunchiere sau cotiere, până acum acționându-se fără aceste dotări.

image

„Nu facem abatere de la lege, lumea trebuie să înțeleagă că nu suntem o șleahtă de golani care bat oameni, îmbrăcați în uniforma poliției. Noi acționăm cu fermitate, pentru siguranța în societate. După cum se vede, pe fondul sărăciei, violența este din ce în ce mai prezentă, oamenii au înțeles din democrație doar drepturile, nu și obligațiile, lucruri care ne fac misiunea foarte grea și ne obligă să intervenim în forță”, mai spune șeful Serviciului de Intervenție Rapidă, Toni Graf.

40% din timpul alocat serviciului este pentru antrenamente, iar atunci când apare o misiune, nu se mai ține cont de programul de lucru.

„Toți facem această meserie din plăcere, altfel nu se poate. În momentul în care sună telefonul, nu mai contează casa, nevasta, nimic. Toți suntem concentrați pe misiune și acționăm ca o mare familie, cooperăm eficient”, punctează Toni Graf.

Sauna



Luptătorii de la Intervenție Rapidă trebuie să fie pregătiți pentru a rezolva orice situație de violență, de care celelalte structuri sunt depășite. Planificarea, organizarea și executarea misiunilor este impecabilă.

image

Într-o lume în care stressul este omniprezent, este nevoie însă și de relaxare.

image

Fotbal, tenis de masă sau grătarele în curtea instituției sunt activitățile care îi ajută pe luptători să se deconecteze și să uite, pentru câteva zeci de minute, de violența din stradă.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite