FOTO-REPORTAJ/Cetatea Severinului, între Cavalerii Ioaniți și „Mary + Piciu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost adăpost pentru Cavalerii Ioaniți, construcția din piatră, datând din secolul XIII, a fost uitată pe marginea Dunării, iar singurii vizitatori sunt câțiva puști teribiliști care vandalizează locul.

Puțină lume știe că în mijlocul Severinului, printre clădiri renovate modern și arhitectură din aproape toate curentele epocilor trecute, există o amprentă a secolului XIII.

VEZI AICI GALERIE FOTO CU CETATEA MEDIEVALĂ

image

Coborând de pe bulevardul Carol I, prin parcul Dragalina, nu ai cum să ratezi platoul pe care se înalță rămășițele cetății Severinului. Din buza edificiului, Dunărea se vede spectaculos, încadrând parcă, peisajul într-o ramă naturală.



Construită în stil medieval, cetatea a fost, timp de 12 ani, casa Cavalerilor Ioaniți, aduși în această zonă din Regatul Ungar, în anul 1247. De altfel, cetatea este menționată chiar în Diploma Cavalerilor Ioaniți, sub numele de Castrul Zeurini.

image

Fortăreață puternică, construită din piatră masivă, cetatea adăpostea, în acea perioadă și o biserică gotică, construită, probabil, tot de Ioaniți. După retragerea cavalerilor, în 1259, structura a fost puetrnic atacată de turci, bulgari sau tătari, iar acum, după aproape 800 de ani, mai stă în picioare doar o parte din zidul puternicei cetăți.



Pentru Severin, construcția medievală reprezintă un punct de referință în ceea ce privește identitatea zonei. Cu toate astea, puțini oameni urcă pe platou pentru a o admira îndeaproape.

image
image

Micile alei șerpuite și încadrate de vegetație, care duc spre construcția din piatră, nu sunt călcate decât de puști teribiliști, care își ascund viciile printre zidurile cetății. Cel mult câțiva nostalgici pasionați de valoarea acestor rămășițe și de fiorul pe care îl simți atunci când calci pe pietrele pe care le-au bătătorit și ioaniții.



În urma acestor vizite rămân doar sticle golite de bere, ambalaje de hamburgeri și pietre scrijelite cu „Mary + Piciu” sau „Gigi a fost aici”.

image



Vizitele turistice sunt aproape inexistente. Deocamdată,  cetatea este cunoscută doar prin intermediul unui festival medieval abia înființat și câteva pliante.

image
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite