FOTO/ Criză în comerț: Peste 1600 de firme severinene au dispărut de pe piață în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii nu își mai permit să țină afacerea pe picioare, așa că depun cereri de radiere la Registrul Comerțului. În 2010 au fost înregistrate peste 1600 de astfel de cazuri, în mare parte din comerț. Managerii dau vina pe puterea scăzută de cumpărare.

Situația economică precară își spune cuvântul și pe piața firmelor din Severin. Tot mai mulți patroni renunță la afaceri pentru că nu își mai permit finanțarea.

De la începutul anului și până în prezent, reprezentanții a 1665 de firme autohtone au depus cereri de radiere la Registrul Comerțului Mehedinți.

image

„Este vorba despre 1665 de firme radiate și 140 de firme dizolvate, de la începutul anului 2010. Procedural, în cinci zile de la primirea solicitării, firma este radiată. Cele mai multe dintre ele, cu mult peste 50%,  sunt din domeniul comerțului”, ne spune Veronica Vîlcea, director Registrul Comerțului Mehedinți.

Efectul se vede și pe străzile orașului. Tot mai multe magazine sau sedii de birouri devin, peste noapte, spații de închiriat. Patronii pun lacăte afacerilor și speră să mai recupereze ceva din investiție.

image

„Am avut magazinul din 2003, iar după aproape 7 ani de activitate, am fost nevoit să închid afacerea. Pur și simplu nu mai aveam vânzări, iar cheltuielile depășeau cu mult încasările. Ani buni afacerea mea a mers bine, însă în ultimii doi ani am avut pierderi de peste 20.000 de euro, așa că am renunțat”, ne spune Vasile Orbu, care și-a radiat fimra de produse alimentare în urmă cu trei luni.



Persoanele fizice autorizate, afectate
În plus, în 2010, au fost radiate 1437 de persoane fizice autorizate.

image

În mare parte, acestea au fost radiate automat, din cauza unor abateri de la lege.

„A fost vorba despre o prevedere legală, prin care, persoanele fizice care nu își  preschimbau certificatul de înregistrare, erau radiate. Așa se explică numărul mare al acestora”, mai spune Veronica Vîlcea. Potrivit specialiștilor, numărul firmelor radiate și dizolvate va continua să crească până la sfârșitul anului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite