„Europaland” în mijlocul Dunării/ Încep lucrările de infrastructură pe insula Șimian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile județene din Mehedinți vor să creeze un centru de agrement multinațional pe Insula Șimian. „Minunea din mijlocul Dunării” ar putea fi transformată într-o adevărată perlă a turismului din Mehedinți.

Insula se află, în momentul de față, în paragină, cu toate că adăpostește specii de plante unice pentru această zonă. Tot aici au fost mutate cetatea și moscheea de pe insula scufundată de comuniști, Ada kaleh.

Cu un real potențial turistic, insula Șimian a intrat în sfârșit  în atenția autorităților, care vor să o transforme într-un adevărat centru multinațional, populat de țările  riverane Dunării.

Astfel, fiecare țară va avea un stand cu produse tradiționale, pentru ca turiștii să aibă de unde alege.

Investitorii dispuși să discute un eventual parteneriat cu autoritățile județene din Mehedinți au cerut, însă, ca infrastructura insulei să fie fără cusur, pentru a investi în acest proiect.

Principala idee care s-a desprins din discuțiile cu potențialii investitori a fost aceea că am fi mult mai credibili, ca și parteneri în acest proiect, dacă infrastructura insulei ar fi pusă la punct. Am început să căutăm soluții, iar colacul de salvare a fost acest program național. În momentul de față sunt aprobate alimentarea cu apă, canalizare și rețeaua de drumuri. Urmează ca săptămâna viitoare să discutăm și despre alimentarea cu energie electrică”, ne-a spus președintele Consiliului Județean(CJ) Mehedinți, Marius Bălu.

Astfel, CJ a aprobat un studiu de fezabilitate și va demara un proiect de peste 10 milioane de euro, pentru a construi sistemul de drumuri, canalizarea și alimentarea cu apă și electricitate pe insulă.

Banii vin prin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii.

M.Bălu: „Pentru mulți turiști străni, Dunărea se termină la Budapesta”

După finalizarea infrastructurii, urmează proiectul propriu-zis, iar planurile sunt dintre cele mai spectaculoase.

Pe insulă se vor construi hoteluri, cinematografe, restaurante, spații pentru camping și piață de spectacole în aer liber.

image

De asemenea, autoritățile țintesc și amenajarea unei plaje plus un centru de cercetări dunărene. Pentru proiectul propriu-zis de amenajare, autoritățile au trei variante de finanțare: program guvernamental, depunerea proiectului direct la Bruxelles, pe masa Comisiei Europene, sau parteneriat public privat.

„Cred în acest proiect și sigur această insulă va deveni perla Dunării. E păcat că pentru majoritatea turiștilor străini, Dunărea se termină la Budapesta. Trebuie să avem și în această zonă obiective importante cu care să îi atragem”, mai spune Marius Bălu.

Săptămâna viitoare, CJ va depune un proiect de finanțare la Ministerul Dezvoltării, pentru amenajarea unui port în apropierea insulei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite