Turnu Severin: La Eșelnița încep lucrările de apărare a malurilor Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: La Eșelnița încep lucrările de apărare a malurilor Dunării
Turnu Severin: La Eșelnița încep lucrările de apărare a malurilor Dunării

Un proiect de 6 milioane de euro, realizat e Primăria Eșelnița  în parteneriat cu autoritățile bulgare de la Bregovo, privind apărarea malurilor Dunării urmează a demara chiar din această toamnă.

Mâine, în comuna Eșelnița sosesc autoritățile bulgare din zona Bregovo, în vederea depunerii către Uniunea Europeană a cererii de finanțare privind proiectul transfrontalier de apărare a malurilor Dunării. Conform declarațiilor primarului comunei Eșelnița, Ioan Ciuru, proiectul în valoare de 6 milioane de euro va demara în cursul lunii viitoare, termenul limită de finalizare fiind sfârșitul anului 2013.

„De acest proiect se leagă de fapt alt proiect de anvergură ce are ca obiect transformarea unei zone virgină într-un important centru turistic. Vom executa lucrări de apărări de mal pe o distanţă de 2 kilometrii între Eşelniţa şi Orşova, terenul în suprafaţă de şase hectare de aici urmând a fi înscris în intravilanul comune. Aici se vor construi cabane, colibe, sălaşe ţărăneşti dar şi  pensiuni, hoteluri astfel încât zona care acum este virgină să fie prielnică dezvoltării turismului şi inclusă în circuitul internaţional de turism”, susţine edilul Ioan Ciuru.

Încrengătură de proiecte

 Concomitent cu lucrările de apărare a malurilor Dunării, vor demara lucrările de realizare a infrastructurii, a reţelei de apă canal si a iluminatului public. Conform primarului Ciuru, la ora actuală pe adresa primăriei au şi sosit sute de solicitări din partea intreprinzătorilor ce doresc să achiziţioneze teren în această zonă în vederea construirii de obiective turistice şi de agrement.

„Trăgând linie, anul acesta am avut investiţii în comună de peste 3 milioane de euro, iar anul viitor vor fi investiţi aici peste  8 milioane de euro. În acest moment se lucrează la branşarea tuturor celor 900 de locuinţe la reţeaua de apă canal şi la reabilitarea străzilor, rigolelor şi trotuarelor”, declară Ioan Ciuru. Primarul speră de altfel ca pe parcursul anilor viitori să continue lucrările de apărare de mal la fluviul Dunărea astfel încât între Orşova şi Eşelniţa să nu mai existe porţiuni de mal neamenajate.

Bazin de înot

  Edilul merge mai departe cu investiţile şi doreşte ca anul viitor, pe lângă sala de sport şi baza sportivă ce la ora actuală se bucură de mult interes din partea locuitorilor comunei, aici să fie construit şi un bazin de înot.

„Vom fi prima comună din judeţ ce va avea un bazin de înot. Acesta va fi alimentat cu apă din râul Eşelniţa. Vom capta apa astfel încât să alimenteze bazinul după care trecând prin staţia de epurare să se întoarcă în râu curată, fără impurităţi. Acest bazin va avea rolul de a diversifica forma de pregătire a tinerilor din localitate şi de ce nu, practicării sportului de performanţă. Să nu uităm că de pe aceste meleaguri a plecat şi marea gimnastă Lavinia Miloşevici”, mai susţine Ioan Ciuru.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite