Turnu Severin: Ersilia Marcu, un investigator fizician, ce dorește să devină un arheolog de nădejde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Ersilia Marcu, un investigator fizician, ce dorește să devină un arheolog de nădejde
Turnu Severin: Ersilia Marcu, un investigator fizician, ce dorește să devină un arheolog de nădejde

A dorit de mică să ajungă profesoară. Și chiar dacă a predat fizica și matematica timp de trei ani, Ersilia se gândește să apuce calea arheologiei.

Chiar dacă s-a născut în Strehaia, Ersilia Marcu a crescut de mică în municipiul Severin și doar în vacanțe mergea la bunici. De mică, Ersilia a visat să devină profesoară de matematică, lucru ce peste ani, a devenit o cetitudine. În ciuda faptului că i-a plăcut și ei, ca de altfel oricărui copil, jocurile copilăriei, plimbările în natură și chiar pescuitul, matematica a fost mereu pe primul loc.

 „Mi-a  plăcut foarte mult matematica. Pur şi simplu nu puteam trăi fără matematică. Aşa că mi-am dorit de mică să ajung la catedră şi să predau copiilor matematica.  Cât despre fizică, abia în clasa a IX-a am reuşit să mă „îndrăgostesc” şi de această materie. De atunci, ambele materii mi-au călăuzit drumul în viață. Doar prin muncă și iar muncă poți reuși să-ți vezi idealul împlinit”, declară Ersilia Marcu.

 A ales matematica - fizica   

Mergând mereu pe ideea că viitorul ei înseamnă a fi  profesoară, Ersilia a urmat informatica la Liceul Decebal din Severin. A urmat apoi Facultatea de Matematică Fizică de la Petroşani.

„În primul an de liceu mi-am dat seama că și fizica este o materie care îmi place foarte mult. Așa am ajuns să mă înscriu la Facultatea de Matematică Fizică de la Petroșani. În acest oraş era singura facultate cu acest profil din ţară. Şi cum eu eram înnebunită după matematică şi fizică, am urmat cursurile acestei facultăţi. Mi-am dorit apoi să găsesc un loc de muncă în domeniu chiar în orașul meu. Nu a fost chiar așa, deoarece din 2004 până în 2007 am predat matematica şi fizica la şcolile din Crivina şi Butoieşti. Însă cum naveta a fost foarte grea, transportul nefiind decontat, am renunţat la catedră. Aşa am ajuns în 2007 la Muzeul Regiunii Porţile de Fier, la laboratorul de conservare”, mai declară Ersilia Marcu.

 În prezent, investigatorul fizician, lucrează de zor la conservarea cărţilor de patrimoniu din biblioteca muzeului. „Cărţile sunt foarte vechi şi de aceea trebuie supuse unor tratamente speciale. Se introduce cartea în etuvă, o instalație care oferă o etanșeitate sporită, iar aici, datorită substanțelor speciale cu care lucrăm, se crează un mediu toxic pentru distrugerea tuturor dăunătorilor biologici”, susţine Ersilia. La cei 29 de ani, Ersilia crede că mai are foarte multe de învățat de la viață, drept urmare acum se pregătește intens opentru a se înscrie la o facultate de istorie. Doar învățând, susține ea, poate ca într-o zi să lucreze pe un șantier arheologic, și, de ce nu, chiar să conducă o asemenea activitate.

 Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, ce ai alege în viaţă?
E.M. „Acum aş alege cu siguranţă o facultate de istorie, ca apoi să pot urma o carieră în arheologie”.
Îţi place arheologia?
E.M. „de mică am fost fascinată de săpăturile arheologice. Am participat aproape în fiecare an la astfel de şantiere, bineînţeles când arheologii puteau lua cu ei şi grupuri de elevi”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite