Duty-free-urile, magnet pentru contrabandişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi traficanţi forţează frontiera de la Porţile de Fier I, în încercarea de a introduce în ţară ţigări netimbrate. S-au înăsprit controalele, dar şi traficanţii de ţigări au metode tot mai ingenioase de a ascunde marfa.

Contrabandiştii încearcă să găsească fel şi fel de metode de a intra în ţară cu ţigări netimbrate. Şi asta după ce poliţiştii de frontieră împreună cu colegii din cadrul IPJ Mehedinţi, reprezentanţii Gărzii Finaciare şi lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier I au înăsprit controalele, în vederea diminuării traficului ilicit de ţigări netimbrate şi produse având ca provenienţă magazinele duty-free. Ultima găselniţă a acestora este scoaterea mărfii prin gardul despărţitor ce delimitează perimetrul punctului de trecere, evitând astfel controlul vamal.

Se strecoară printre tirurile staţionate şi, prin gard, pasează marfa unui alt membru al „reţelei”, aflat în afara graniţei, pe marginea DE 70. Din păcate pentru ei, oamenii legii sunt vigilenţi. Cele mai întâlnite metode folosite până acum de contrabandişti este aruncarea mărfii, într-o barcă, aflată sub pod, pe Dunăre, precum şi aşa zisa metodă „capac” (ascunderea ţigărilor în funduri duble la autocamioane). Cei mai îndrăzneţi merg şi mai departe.  

Evită controlul la frontieră
Este şi cazul a trei tineri care au fost prinşi, ieri dimineaţă, în flagrant în timp ce încercau să introducă, prin contrabandă, în ţară, 630 pachete de ţigări netimbrate. Cei trei au fost observaţi cumpărând o cantitate mare de ţigări din magazinele duty free. Apoi, capul reţelei, F. Ionuţ, a încărcat ţigările în autoturismul propriu şi s-a deplasat spre Serbia, urmat de ceilalţi doi cu un alt autoturism. „Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, Ionuţ a mutat marfa în maşina celorlalţi doi. Mai mult, cei trei nu s-au mai prezentat la controlul autorităţilor de frontieră sârbe şi s-au întors în România”, ne spune cms. şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi.

La revenirea în punctul de trecere a frontierei, înainte de a ajunge la controlul de frontieră, profitând de faptul că la control se aflau mai multe autotrenuri cu marfă, R. Romeo şi V. Marian au descărcat marfa din autoturismul propriu, s-au deplasat în ascuns printre cele trei autotrenuri staţionate spre gardul despărţitor ce delimitează perimetrul punctului de trecere şi au încercat să scoată ilegal ţigările, urmând ca Ionuţ să le recupereze ulterior. Cei trei au fost prinşi, în flagrant, de poliţiştii de frontieră, iar acum sunt cercetaţi pentru contrabandă şi iniţierea unui grup infracţional organizat.
De la începutul anului, în vama PF I, s-au confiscat peste 575.000 de pachete de ţigări, cea mai mare captură fiind de 72.000 într-o singură zi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite