Turnu Severin: Vali Tița, fostul component al echipei de aur a Drobetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualmente antrenor la AS Termo Turnu Severin, Vali Tița a apărat culorile Drobetei timp de aproape 20 de ani. A jucat în prima ligă, la Corvinul Hunedoara, dar și sub comanda lui Ilie Balaci, în Maroc.

Vali Tița a început fotbalul, a crescut și s-a consacrat la FC Drobeta. Pentru istoria acestui club, actualul antrenor la Termo rămâne o legendă. Avea 9 ani când s-a prezentat la Centrul de copii și juniori al clubului severinean. „Fratele meu mai mare și ceilalți copii de la bloc m-au convins să merg să mă înscriu. Jucam bine pe maidane și m-am gândit să încerc”, își amintește Tița. Încercarea lui a fost un succes, atât pentru el cât și pentru fotbalul severinean. La 16 ani ajunsese deja în echipa de seniori. „Pe atunci, ca și acum de altfel, era nevoie de un junior în echipă, la Divizia B. În 1981,  când nici nu împlinisem 16 ani, Miki Șarpe m-a ales pe mine și m-a promovat la prima echipă. M-am călit în câteva meciuri, iar în 1986, când m-am întors din armată, am devenit titular incontestabil”, povestește antrenorul. Din acel moment, Drobeta a câștigat încă un jucător de valoare.

Corvinul - Maroc și retur
În 1991, Vali Tița părăsește echipa, pentru a juca la Corvinul Hunedoara, grupare ce evolua pe atunci pe prima scenă a fotbalului românesc. După două sezoane petrecute la Hunedoara, Tița pleacă în Maroc, transferat de Ilie Balaci, care își începuse, la acea vreme, periplul în țările arabe. Timp de doi ani joacă pentru Olimpia Casablanca, iar apoi, încă trei sezoane, la Raja Casablanca și Mas Fez. În cei trei ani petrecuți în Arabia, Vali Tița a câștigat 3 titluri de campion al Marocului, 2 Cupe naționale și de două ori Cupa Campionilor Țărilor Arabe. În 1998, se întoarce la Drobeta, unde își încheie cariera de jucător.

Antrenorul Tița
După ce a atârnat ghetele în cui, Vali Tița a început cariera de antrenor. „Fotbalul e pasiunea mea, nu puteam sta departe de gazon”, ne spune antrenorul. A început la Electro Craiova, apoi a antrenat Dierna Orșova, Minerul Mehedinți și AS Termo. Referințele bune îl poartă din nou spre Arabia, tot în Maroc, la echipa unde activase și ca jucător, Mas Fez. „Când am preluat echipa, erau pe ultimul loc. Faptul că am evitat retrogradarea a fost o performanță pentru mine ca antrenor”, ne spune Tița. În 2007 pleacă în Siria, unde conduce de pe bancă echipa Itihad Alepo, timp de două sezoane. „Am dat 9 jucători echipei naționale a Siriei”, spune fostul jucător. După Maroc și Siria, Vali Tița s-a întors în acest an acasă. A preluat-o pe Termo și vrea să o promoveze în liga a 3-a. „Întotdeauna am vrut să las ceva în urma mea, așa că sunt un antrenor care dă șanse tinerilor, tot timpul m-am bazat pe ei”, ne spune Vali Tița.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite