Dr. Eustaţiu Memu, singurul specialist în chirurgie toracică din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Eustaţiu Memu face parte din noua generaţie
Dr. Eustaţiu Memu face parte din noua generaţie

Votul cititorilor „Adevărul", al redacţiei şi al unui juriu de specialitate l-au clasat pe dr. Eustaţiu Memu pe locul V în topul campaniei „Medici cu care Severinul se mândreşte”.

A învăţat în Timişoara şi a venit să lucreze în Drobeta Turnu Severin, aducând un suflu nou Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean.
Doctorul Eustațiu Memu face parte din noua generație de medici, fiind singurul specialist în chirurgie toracică din Mehedinți.

Vine dintr-un puternic centru universitar, cu o mare tradiție în chirurgie şi a adus, de-a lungul celor aproape doi petrecuți în spitalul severinean, un plus de calitate și diversitate în cadrul secției de chirurgie.

„După finalizarea rezidențiatului am căutat un loc de muncă, fiind specialist în chirurgia toracică. Am ales Turnu Severin, care este oraşul natal al soţiei mele şi am fost o alegere foarte bună. Am vrut să îmi dovedesc mie că pot să aplic şi  departe de centrul universitar, ceea ce am învățat acolo”, ne spune medicul.

Până la venirea sa, pacienții cu afecţiuni grave în zona toracelui erau trataţi doar la nivel de urgență, după care erau trimişi în oraşe cu centre universitare. În acest moment, nu există un astfel de chirurg, cu excepţia lui, pe o rază de peste 100 de kilometri, cel mai apropiat fiind în Craiova.

„Specialitatea de care mă ocup este una a extremelor. La noi, 85 la sută din cazuri se rezolvă printr-un simplu tub de dren, iar restul de 15 la sută presupun deschiderea toracelui şi sunt intervenţii extrem de complicate. Mă ocup şi de patologia infecţioasă”, ne spune Eustațiu Memu.

În vară, a făcut o intervenţie chirurgicală la o pacientă cu diabet zaharat, căreia i se dezvoltase o ciupercă în interiorul unei caverne vindecate de tuberculoză.

Surprins de calitatea serviciilor medicale din spital
Medicul timişorean lucrează într-un compartiment de chirurgie toracică, care are cinci paturi și funcționează în cadrul secţiei de chirurgie generală din cadrul Spitalului Judeţean.

Operează chiar şi cazurile de patologie tumorală sau cancere şi explică de ce sunt acestea extrem de greu de vindecat: „Din păcate, pacienţii cu astfel de probleme se prezintă foarte târziu la medic. Plămânul nu doare, astfel că omul nu ştie că ceva e în neregulă (…) O soluţie ar fi screening-ul pentru fumători, însă ar fi o procedură foarte costisitoare, iar finanţatorii din sistemul medical sunt interesaţi de statistică, nu de fiecare individ în parte”.

Eustațiu Memu mărturiseşte că a rămas suprins de calitatea serviciilor medicale găsite în Severin şi, mai mult decât atât, face şi o comparație cu sistemul timişorean. „Când am venit aici, plecasem puţin cu idei preconcepute, însă am fost plăcut surprins de ceea ce am găsit. Pentru chirurgia toracică, radiologia este un element esenţial, iar aici am găsit un departament excelent dotat şi profesionişti foarte buni. Singura diferenţă este legată de diversitatea şi oferta mai bogată din Timişoara. Acolo sunt mai multe spitale, mai mulţi medici specialişti, fapt care generează concurenţă, iar această concurenţă duce la creşterea calităţii actului medical”, adaugă doctoral Eustaţiu Memu.


Miercuri, pe turnu-severin.adevarul.ro, veţi afla povestea medicului care s-a clasat pe locul IV în topul „Medici cu care Severinul se mândreşte“.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite