Turnu Severin: Directorul liceului Pedagogic, Marius Arbănași, își spune povestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Directorul liceului Pedagogic, Marius Arbănași, își spune povestea
Turnu Severin: Directorul liceului Pedagogic, Marius Arbănași, își spune povestea

Este profesor doctor în lingvistică, director de liceu și pasionat de muzică și coregrafie. Peste toate activitățile întreprinse de Marius Arbănași planează pasiunea și dorința de a fi competitiv.

Marius Arbănași este, înainte de toate, un om pasionat de ceea ce face. Actualmente profesor de limba română și director al liceului Pedagogic din Severin, scientistul are o istorie dominată de dorința de a exploata ineditul. „Sunt o fire care mereu se frământă la tot ce e nou, tot ce nu s-a descoperit, tot ce așteaptă să fie dezbătut și cercetat. Întotdeauna am vrut să se cunoască mâna și mintea mea, în tot ce întreprind”, spune profesorul.

Primii ani ai carierei de profesor s-au consumat la Gruia, unde și-a demonstrat și calitățile artistice și de coordonare.
La Gruia am profesat, acolo mi-am luat toate gradele, am fost director adjunct. Sunt și un pasionat de muzică și dans. La Gruia am făcut formații artistice de excepție, am avut formație de fluirași, cu care am cântat în toată țara. Ion Magheru de exemplu, a învățat la Gruia să cânte la fluier. Asta se întâmpla între anii 1980-1986”, povestește Marius Arbănași.

Cariera de cercetare
Activitatea de cercetare o începe odată cu pregătirea lucrării de licență, obținând primul succes de mare valoare științifică. „Pe finalul facultății mi-am ales ca domeniu de licență, lingvistica. Nu eram de acord cu tezele vremii, care susțineau că graiul oltenesc nu este un subdialect, ci doar o fărâmițare de dialecte. Am demonstrat, prin teza mea de licență, că graiul oltenesc este un subdialect. Prin acest fapt am intrat în conflict cu profesorul meu, care susținea ceea ce susțineau mai toți specialiștii la acea vreme, mi-a sugerat chiar să-mi schimb lucrarea de licență, dar evident nu am acceptat”, își amintește profesorul. În 1993, profesorul vine în Severin, obținând prin concurs o catedră la liceul Pedagogic, al cărui director este în prezent. „Mi-am ales liceul pedagogic, pentru că mi-am dorit să fiu formator de formatori”, ne spune Arbănași.

 A urmat doctoratul, pe care l-a obținut cu distincția Magna cum Laudae, pentru lucrarea „Toponimia submontană a județului Mehedinți”. „A durat 2 luni, am cercetat peste 106  localități.. Am făcut o cercetare de aproape 700 de file. Am înregistrat toate conotațiile lingvistice pentru absolut toate formele de relief din această zonă, de la bălți, ape stătătoare până la dealuri și așa mai departe. Lucrarea mea a fost apreciată Magna cum Laudae și așa am devenit doctor în lingvistică. Când a aflat acest verdict, soția mea a leșinat de bucurie și de uimire în același timp”, ne spune scientistul. Marius Arbănași este citat în numeroase lucrări și articole de specialitate, anale ale unor universități și chiar publicații ale Academiei Române.

Prin principiile sale despre carieră, își demonstrează pasiunea pentru meseria sa. „Am fost mereu fascinat de locuri sau lucruri neexploatate de alții. Am rămas cu această pasiune pentru istoria locurilor, a cuvintelor. De unde provin, cum s-au modificat și așa mai departe. Când lucrez, uit și de mâncare și de alte griji și probleme și simt o enormă satisfacție atunci când descopăr lucruri noi”, mărturisește lingvistul.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite