Deţinuţii din penitenciarul severinean încalţă Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceştia sunt deţinuţii care au făcut pantofi de 175.000 de lei
Aceştia sunt deţinuţii care au făcut pantofi de 175.000 de lei

85 de puşcăriaşi, condamnaţi pentru diferite infracţiuni, au învăţat să confecţioneze bocanci, papuci sau sandale din piele.

Numai cei care reuşesc să facă, într-o lună de zile, 420 de perechi de pantofi beneficiază de  bonusurile pe care le aduce această ocupaţie.

Pedeapsa le este redusă cu şapte zile, iar în cont le intră lunar 380 de lei. 

Marian are 24 de ani şi acum cinci ani a ajuns la închisoare. Lucrează pantofii la foc automat cu gândul că fiecare pereche înseamnă un pas mai aproape spre libertate.

“Consider că sunt îndemânatic şi pot să învăţ să fac orice pantrof. Am învăţat repede sa fac orice model de pantof.  Datorită aceste îndeletniciri mi s-a redus pedeapsa cu două luni,  mai am de  executat două luni dintr-o pedeapsă de cinci ani”, a mărturisit tânărul.

Toată activitatea de confecţionare a pantofilor este supravegheată tot de un deţinut cu ştate vechi în închisoare.


“Fiind în mandatul trecut aici la închisoare, am început să cos pantofi, m-am eliberat şi am venit cu alt mandat. Mi se pare o muncă mai uşoară pentru că mi se reduce foarte mult din pedeapsă.

Pantofii pe care îi facem noi ajung la Lugoj şi de acolo în Europa. Avantajul este că ne eliberăm noi mai repede şi primim şi bani de cumpărături, mai am de executat trei ani şi mi s-a redus pedeapsa cu un an de zile”, a declarat  Marian, deţinutul supraveghetor

Deţinuţii pantofari au adus au realizat un venit de 175.000 de lei, de la începutul anului.

Alţi puşcăriaşi specializaţi le vor lua locul.

”Pe întâi septembrie a început şi un curs de calificare de confecţioner articole diin piele şi înlocuitori cu 14 persoane private de libertate.

Vor primi o diplomă care  atesta calificarea în această meserie. Mai mult de atât, faptul că au experienţă că şi lucrează, le va folosi şi când se vor elibera", a declarat Andrei Oţel, purtătorul de cuvânt al penitenciarului severinean.





Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite