Deținuții devin agricultori în penitenciarul Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din specializările preferate, după gratii, este cea  de lucrător în cultura plantelor

Sub soarele arzător, cu fruntea plină de sudoare, unsprezece bărbați dau cu sapa într-o liniște mormântală. Se aude doar foșnetul pașilor pe pământul fărămicios.

Priviți de la distanță, par oameni muncitori care au grijă ca pământul să nu se transforme într-o pârloagă, doar prezența paznicilor te aduce la realitate. Sunt deținuții din penitenciarul mehedințean care participă  la cursul de lucrător în cultura plantelor.

14 persoane private de libertate care au dovedit că sunt apte de muncă, au teminat patru clase, nu au afaceri judiciare și mai au cel mult nouă luni până la eliberare au fost incluse la acest curs de formare profesională.

Timp de trei luni de zile, ei fac practică  la  ferma agrotehnică din comuna Șimian. Vasile, de 33 de ani, din Craiova a ajuns după gratii pentru furt.

Specializarea  în cultura plantelor i s-a potrivit, era șomer și nu avea nicio pregătire.

“Am furat din buzunar, acest curs e un punct de sprijin  ca să nu mai comit infracțiuni. Am învățat să cultivăm legume, acum la cultura de varză trebuie să dăm iarba de pe lângă ea ca să respire planta, să crească frumos ”, a povestit bucuros Vasile.


Plivitul cepei sau copilitul roșiilor le reduce cu o lună de zile pedeapsa deținuților.

“ Am fost tehnician în construcții de mașini, meseria mea  nu are nici o legătură cu agricultura.

Am intenția de a mă apuca de legumicultură,după eliberare,  am și o grădină  în zona de unde am rădăcinile, Poiana Mare, sper să termin cât mai repede, după absolvire mai se scad 30 de zile” , a mărturisit un alt deținut.

Gică Bărbuceanu este responsabil cu supravegherea deținuților de la ferma agrotehnică. Nu este o activitate  ușoară pentru că aici, munca se termină doar când pâmântul este acoperit de zăpadă.

”Nimeni nu s-a născut învățat, ei au răspuns destul de bine, nu mă așteptam să fie receptivi ”, a mărturisit  acesta.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite