Turnu Severin: Dansuri romane în curtea muzeului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Dansuri romane în curtea muzeului
Turnu Severin: Dansuri romane în curtea muzeului

 Cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, cei 30 de copii se adună săptămânal în curtea muzeului, unde exersează din plin punerea în șcenă a două dansuri cu origini extrem de vechi.

Pregătirea elevilor în atelierul de lucru privind dansurile romane, din cadrul Şcolii de Vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta”, se apropie de final. De fapt, ieri au avut loc ultimele pregătiri ale celor 30 de copii înaintea marelui spectacol de la finalul acestei luni ce se va desfășura la Muzeul Regiunii Porțile de Fier. Atelierul cu dansurile romane, prin reînvierea unor momente civile si militare din epoca romană, îşi propune o interacţiune directă a copiilor cu istoria antică.

Se reconstituie dansuri romane

Conform coordonatorului acestui atelier de lucru privind dansurile romane, Magdalena Trăistaru, acesta este un atelier care reconstituie în forme autentice tradiţiile ancestrale româneşti şi le va prezenta într-o forma artistică modernă, prin intermediul dansului. „În cadrul acestui atelier, copiii vor reconstitui două dansuri romane sub îndrumarea coordonatorilor, urmând ca la final să fie realizat un film cu cele două dansuri, acesta fiind un material de conştientizare asupra importanţei acestei preocupări din viaţa romanilor”, declară Magdalena Trăistaru.

Aceasta mai susţine că dansul este cea mai veche formă originală de exprimare umană. „Prin intermediul corpului şi al limbajului fizic, dansul are o puternică legătură cu universul emoţional şi spiritual. Dansul vine din adâncuri, este conectat la spiritul Pământului, care ne-a născut şi ne hrăneşte ca o mamă. Este o parte a existenţei umane”, mai susţine cordonatorul.

Artele zeilor

Directorul muzeului, Sorina Matacă, susţine că rezultatele acesei şcoli de vară sunt unele excepţionale, iar spectacolul de la sfârşitul acestei luni va fi unul deosebit. Referitor la atelierul de dansuri romane, Sorina Matacă mai susţine că, originea dansului este extrem de veche şi ea cuprindea forme ale exerciţiului fizic.

„Iniţierea în dans se face prin structuri specifice pe muzică. Dialogul dintre mişcare şi muzică se realizează în funcţie de tema dansului, de vârsta participanţilor şi nivelul lor de pregătire în acest domeniu. Folosind elemente specifice, respectiv balansuri de braţe şi trunchi, paşi specifici, piruete, deplasări în diferite formaţii, încercăm să aducem bucuria copiilor de a se exprima prin mişcare. Dorim ca această activitate de o vară să rămână în sufletul lor ca o amintire frumoasă în care fiecare să participe cu sufletul şi corpul într-un limbaj cu muzica. Zeii au dat oamenilor două arte: muzica şi dansul, pentru a-şi educa energia şi înţelepciunea sub semnul armoniei”, mai declară Sorina Matacă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite