Daniel Sitaru, dascălul care nu lasă corijenţi: “Dacă nu reuşeşti să-l faci de cinci, înseamnă că nu eşti profesor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este adeptul muncii din plăcere. Iubeşte ceea ce face şi nu ar renunţa niciodată la profesia sa. Ştie că orice generaţie de copii este diferită, dar este convins că profesorul este cel care trebuie să se adapteze, să-şi schimbe metodele de predare şi să încerce să devină prieten cu copiii. Daniel Sitaru este dascălul care ocupă locul patru în topul profesorilor cu care Severinul se mândreşte.

O carte citită în copilărie i-a deschis apetitul pentru învăţământ. Avea doar zece ani când i-a “căzut” în mână o carte din literatura rusească. I-a plăcut atât de mult încât şi-a dorit să ajungă cândva profesor. Destinul a fost de partea lui, pentru că are deja o vechime de 25 de ani la catedră.

“Am citit cândva o carte, “Drumul în viaţă” îi spunea. Era vorba despre un om care se duce la un centru de reeducare şi din copiii ăia face oameni. O am şi acum, e o carte foarte veche. Pe-atunci era multă literatură rusă. Am citit cartea aia de cinci ori, de zece ori, de unsprezece ori şi o am şi acum”, îşi aminteşte Daniel Sitaru, profesor de matematică la Liceul Economic din Drobeta Turnu Severin, de aproape 25 de ani. 

Craiovean de origine, Daniel a devenit severinean odată cu repartiţia atribuită în 1987, după terminarea facultăţii. Pasiunea şi devotamentul meseriei alese l-au făcut să aibă rezultate în fiecare an cu copiii pe care-i pregăteşte a clasă. “Anul trecut avem locul întâi la clasele a X-a şi a XII-a, la concursul naţional Adolf Haimovici. E o olimpiadă paralelă cu cea de matematică, pe care o ştie toată lumea, pentru liceele care nu sunt de profil matematică-informatică.

Avem, de asemenea, locul II la clasa a IX-a şi menţiuni la clasa a XI-a. Deci, avem rezultate la toate clasele. Anul aceasta, sperăm să luăm şi mai multe premii”, ne spune dascălul.  

Profesorul de matematică, Daniel Sitaru, predă în Liceul Economic din Tr. Severin încă de acum 25 de ani. Aflat pe locul IV în preferinţele severinenilor, dascălul susţine că nicio funcţie pe care o are în momentul de faţă nu îi este şi remunerată. Nici nu acceptă de altfel asta. Refuză cu îndârjire, pentru că este conştient că numai aşa îţi poţi face treaba foarte bine.

„Sunt şeful cercului pedagogic, sunt preşedintele Consiliului de Administraţie, membru în Consiliul Consultativ. Toate astea sunt funcţii onorifice, nu sunt remunerate. N-am nicio funcţie remunerată. Sunt un simplu profesor şi aşa vreau să şi rămân. Dacă se poate să menţionaţi acolo, că nu vreau niciodată altceva decât să fiu profesor”, subliniază Daniel Sitaru.


“Dacă nu reuşesc să-i fac să ştie minimul necesar, atunci nu sunt profesor"

Faptul că se află în preferinţele severinenilor nu face decât să-l bucure. Nu prea e convins şi de motivele pentru care a fost ales în top, însă ne spune totuşi ce gândeşte: "Profesorul trebuie să se adapteze la noile generaţii, să-şi schimbe metodele de predare, să încerce să-i atragă. Eu sunt adeptul muncii din plăcere. Nu sunt pentru o pedagogie fixistă, nu sunt pentru radicalism în învăţământ.

Eu sunt prieten cu copiii. Cred că de-asta am şi ajuns pe-acolo (n.r., prin top). N-am corijenţi, n-am lăsat corijenţi niciodată. Dacă nu reuşesc să-i fac de 5, înseamnă că nu sunt profesor. Asta e concepţia mea. Dacă nu reuşesc să-i fac să ştie minimul necesar, atunci nu sunt profesor", conchide profesorul Daniel Sitaru, pentru care fiecare an şi fiecare generaţie de copii sunt frumoase, pentru că adoră meseria pe care şi-a ales-o încă din copilărie.

De şapte ani, Liceul Economic din Severin este gazda olimpiadei judeţene de matematică (Foto: jos)

image

De-a lungul carierei, a publicat şi numeroase cărţi cu conţinut ştiinţific, ultima fiind un doctorat în marketing biofarmaceutic. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite